Var går din gräns när det gäller viltskador i grödorna?
2023-05-08
LRF har beslutat om en toleransnivå för viltskador i jordbruket. Det vi kom fram till är att max 4 procent årliga skador på gröda är rimligt att acceptera på gården, och max 2 procent årliga skador på nationell nivå, eftersom det är ungefär hälften av alla lantbruksföretag som drabbas av skador. Över de procentsatserna blir de ekonomiska konsekvenserna påtagliga.
Förutom att skördebortfallet drabbar dig ekonomiskt så styr det vilka grödor man som växtodlare väljer och hur man ser på framtiden för sin verksamhet. Utan lönsamhet saknas möjlighet till långsiktigt företagande och framåtsyftande åtgärder, som generationsskifte, ökade investeringar, innovationer eller sparande till buffert för oförutsedda händelser.
Ur ett samhällsperspektiv äventyrar viltskadorna vår livsmedelsförsörjning, det är svinn i första instans och resulterar i en försämrad matberedskap för Sverige. Viltskador får helt enkelt inte påverka enskilda jordbrukares lönsamhet så negativt att lantbruket inte kan finnas kvar över tid.
Toleransnivån är ett verktyg för att förklara viltskadornas konsekvenser för dem som inte, som lantbrukarna, drabbas i första led. Det kan handla om markägare, arrendatorer, jägare, länsstyrelsen, Naturvårdsverket, riksdag eller regering.
Mät och skaffa argument – bygg burar!
Naturvårdsverket har ett regeringsuppdrag för att få fram en mätmetod för skador i gröda av vildsvin, något som LRF välkomnar och har jobbat hårt för att få till stånd. Resultatet kommer tidigast 2024 och under tiden arbetar LRF på att hitta andra bra och systematiska metoder för att mäta viltskadorna i jordbruket.
Det du kan göra själv är att bygga uthägnader, burar i åkern, där djuren inte kommer åt att beta. Burarna visar tydligt hur det skulle se ut om grödan växte opåverkad av viltet och de hjälper dig att konkretisera och sätta siffror på skadorna.
Bäst bild av läget får du om du sätter upp flera burar spridda över arealen. Helst direkt efter sådd, men när som helst är en bra tidpunkt för burar.
Tänk på att skador i vall lätt underskattas och att det där blir mer än man tror under hösten och vintern, då det både trampas och betas.
Fotografera och gör noteringar som stöd för minnet. Ta med siffror och bilder till möten där jakt diskuteras. Lägg ut text och bild på sociala medier, så kan andra dela innehållet. Eller skicka underlaget till lokalpressen. Bjud ut till en demonstration i fält.
Lägg fakta på bordet
Det kan kännas svårt att ta upp problematiken med viltskador, som arrendator med markägaren, som markägare med grannen eller med jägare. Då är det bra att kunna lägga fakta på bordet och hålla diskussionen konkret och objektiv. Kan man göra synligt hur viltet påverkar och vad det kostar är det lättare för andra att förstå.
LRF har tagit fram ett material som heter just Fakta på bordet och som ska underlätta dialogen om viltskador. Det finns anpassade material för varje viltslag, med bakgrund, tips och resonemang om vem som har makten över jakten.