Vänta inte för länge med att generationsskifta!
2024-12-20
Lars-Ove Johansson i Ljungby kommunavdelning var tidigt ute när han började fundera på att generationsskifta sin gård. För honom handlade det mest om att hans pojkar skulle ha rätt ålder för att ta över så att det passade dem, inte att han själv hade rätt ålder. Så skiftet blev redan femton år innan pensionen. Här berättar Lars-Ove om hur skiftet gick till och ger sina bästa tips på att lyckas.
Berätta hur allting började och hur du tänkte kring generationsskiftet.
1981 tog jag över gården från mina föräldrar. Jag var deras enda barn och hade alltid varit intresserad av lantbruk. Från den dagen fram till mitt eget generationsskifte 2014 utvecklade jag verksamheten, köpte till granngårdar och byggde upp en stabil bas. Det hände också att folk i byn kom och erbjöd mig att köpa fastigheter eftersom de visste att jag var intresserad och engagerad.
Jag bildade familj och vi fick fyra söner mellan 1986 och 1991. Martin, Markus, Mattias och Magnus. De var tidigt involverade i arbetet på gården, vilket väckte deras intresse för lantbruk och skogsbruk. Detta blev en viktig grund för generationsskiftet senare.
Hur gick tankarna kring tidpunkten för generationsskiftet?
Jag hade bestämt mig för att lämna över gården när mina pojkar var i "rätt ålder", snarare än att jag skulle vara i pensionsålder. Det var viktigt att göra det innan de rotade sig för mycket på andra platser. Vid 2012 hade alla fyra sina egna familjer eller var på väg att bilda familj. Två av dem bodde redan på fastigheter som jag hade köpt tidigare.
Hur delades fastigheterna upp mellan sönerna?
Jag ägde ungefär 240 hektar mark, huvudfastigheten där jag bodde samt några mindre fastigheter. Jag lyssnade noga på pojkarnas tankar om vad de ville för framtiden och vad de var intresserade av och försökte fördela egendomarna så rättvist och bra som möjligt. Min revisor var mycket behjälplig i hur vi skulle göra det och var till stor hjälp när det kom till att förklara för pojkarna hur allt var tänkt och skulle kunna fungera. Det hade inte jag kunnat göra på ett bra och proffsigt sätt.
Min äldste son Martin funderade ett tag på att flytta till Östergötland med sin fru, men i samband med vårt eget generationsskifte fick han möjlighet att ta över en granngård som passade honom väl. Från den driver han idag ett skogsföretag. Min näst äldste son Markus tog över huvudfastigheten eftersom han hade det största intresset för djur och entreprenörskap. Mattias och Magnus tog över varsin skogsfastighet med tillhörande gårdar. Min yngste son Magnus arbetar nu även som F-skattare i Martins företag MK Forest.
Hur påverkade generationsskiftet familjen?
Generationsskiftet har verkligen sammansvetsat mina söner. De hjälper varandra och byter tjänster mellan sig. Alla är engagerade i skogsbruk och lantbruk, och de bor kvar i byn Torlarp. Jag själv är fortfarande delaktig i driften hos Markus och hjälper till med djuren. Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt glad över hur det blev.
Vad är framgångsfaktorerna bakom ett lyckat generationsskifte?
- Rätt tidpunkt: Jag gjorde generationsskiftet när mina söner var i rätt ålder, vilket gjorde att de kunde etablera sig och utveckla sina delar av verksamheten.
- Professionell hjälp: Vi använde en revisor som hjälpte till att strukturera allt på ett rättvist och skattemässigt korrekt sätt.
- Planering: Jag hade köpt till mindre fastigheter under årens lopp, vilket gjorde det enklare att fördela egendomarna.
- Kommunikation: Jag var noga med att lyssna på mina söners tankar och involvera dem i processen.
Vad är viktigt att tänka på för den som vill genomföra ett generationsskifte?
Det är viktigt att man som förälder tar ansvar och att man inte skjuter upp beslutet. Om man väntar för länge kan barnen vara mindre intresserade, det kan komma upp konflikter dom emellan eller så blir situationen än mer komplicerad. Man måste också säkerställa sin egen framtida inkomst, exempelvis genom att behålla en mindre fastighet, de som tar över ersätter på något vis eller se till att ha en annan inkomstkälla. Man ska inte vara rädd för att ta hjälp av sin revisor eller liknande rådgivare.
Hur ser du på resultatet idag?
Jag är mycket nöjd. Mina söner har utvecklat sina verksamheter och familjerna har blivit starka och sammanhållna. Det känns bra att veta att jag lämnade över vid rätt tidpunkt och på ett sätt som gynnade alla inblandade. Så, våga ta steget när det är rätt tid, du ångrar inget!
Alla fyra pojkarna Johansson. Från vänster Mattias. Martin, Magnus och Markus
Markus bor idag på Lars-Oves föräldragård
Markus och Jenny vann pris som Årets Nötköttsföretagare i Kronoberg 2023
Efter generationsskiftet bor nu Lars-Ove på en mindre gård i närheten.