Vallens gård i Ljusdal expanderar med fler mjölkkor och biogas
2024-06-13
När vi besökte Vallens gård tidigare i våras låg de sista resterna av snö kvar i skog och mark. Det var full aktivitet på gården, förberedelser för det då kommande vårbruket.
Vi träffade Henrik och Johan Rosenqvist, två av de tre bröder som det är tänkt ska ta över gården från sin far Jan-Erik Hansson (den tredje brodern heter Fredrik Hansson).
Gården ligger alldeles utanför Ljusdal. Jan-Erik Hansson köpte gården 2001 och har expanderat snabbt sedan dess. Han ägde då en annan mindre gård som han hade tagit över efter sin far. På den gården fanns då 120 kor och på Vallens, när de tog, över fanns 90 kor. I dag finns runt 1000 mjölkande kor på Vallens, runt 1200 mjölkkor totalt. De brukar runt 1550 hektar, med ungefär 800 hektar vall och 700 hektar sådd. Varje dygn levererar de runt 38000 liter mjölk. 28 anställa jobbar på gården. Det är nästan med vilket mått man än mäter en stor gård.
Vad är nyckeln till att ni lyckats växa?
– Pappa räknar varje krona och öre, in och ut. Han har stenkoll på det. Och det har vi nog tagit med oss, men också att man ska komma med en trovärdig budget i hand, till banken, så man inte kryper tillbaka senare och behöver ha mer pengar. Sen har han också alltid sagt att fokusera inte på mjölkpriser, för det kan man inte påverka. Fokusera på det som ni kan påverka, och det har jag fastnat för mig, säger Henrik Rosenqvist.
Att de skulle någon gång ta över gården har varit klart länge, även om de inte kommit till den tidpunkten än. Och att de ville bli lantbrukare var också tydligt från tidig ålder, för båda bröderna.
– Min barndom skildes inte jättemycket kanske från mina klasskompisar i den här byn. Men jag tror att mina barns skillnader kanske blir större mot andra barn. Det är så annorlunda att vara bonde i framtiden. Både jag och Stefan är ju stabila och vi mår bra. Min kompis var här häromdagen och sa, skriv skriv upp det tio roligaste grejerna du vet i ditt liv. Och man gör ju kanske åtta av de grejerna varje dag. Då är man ju liksom på rätt ställe i livet och världen. Det tycker jag. Vi lever ju våra hobby. Och det tror jag är ett bra sätt att må bra på nåt vis.
Kan man säga att ni har växt ganska organiskt?
– Jo, men det har väl inte varit en forcerad växt framåt? När förutsättningarna har funnits så har vi byggt vidare. Men det har liksom inte funnits något långsiktigt mål att vi ska ha 1000 kor utan det har liksom givits nya förutsättningar.
Du nämnde biogas tidigare, berätta om det.
– I första skedet blir det att göra el och värme då, för egen del. Och i steg två är ju planen flytande fordonsgas. Det gör vi inte av med så mycket själv, inte än i alla fall. Men första steget är för att göra oss själva mer eller mindre självförsörjande på energi. Så trots investeringar så kommer vi spara pengar på sikt i alla fall.
Hur stor är investeringen?
– Det rör sig om runt 30 miljoner kronor, och då får vi fullt stöd, 60 procent, från Klimatklivet. Och vi har klart med Klimatklivet för en nästa etapp också, då landar vi någonstans runt 80 - 90 miljoner kronor totalt, inklusive de 30.
Det är mycket pengar, hur känner ni inför det?
– Det är mycket pengar men vi måste ju ändå tro på framtiden och att det kommer att hålla och att gården kommer att gå bra. Vi vill ju växa, både i djur och energiproduktion. Om vi inte trott på det här så har vi aldrig tagit steg heller.
Att ni har expanderat så mycket, var det målet från början?
– Nej, det har det nog inte varit utan det är väl mycket tillfällen som har gett det liksom med mark och förutsättningar som har gjort att nu kan vi plussa på med t.ex. ett stall. Men exakt hur stort det skulle bli eller på vilket sätt, det visste vi inte. Men 2001 som sagt tog vi över här. Började väl ganska tidigt fundera på att slå ihop gårdarna för att inte ha mjölkproduktion på två gårdar. Så 2005 började vi bygga för 375 årskor, på den här gården. Och 2006 började vi mjölka.
– Så nu bygger vi ju lite andra saker. Vi har byggt nytt för personalen här då, senaste året. Vi bygger en ny verkstad med maskinhall. Vi ska bygga biogas. Det är lite sådana projekt som är i pipen.
– Vi har ju byggt till stallar och annat genom åren, det var en mjölkgrop från början, men 2017 så gjorde vi en jätteförändring och bytte ut mjölkropen mot 18 stycken robotar. Knöt ihop ligghallarna med en servicegång och en isolerad yta för att placera.
Framtidsplaner, hur ser de ut?
– Det är jättesvårt att tänka långt in i framtiden. Skulle man backa tillbaka 10-15 år så trodde man inte att man var här nu. Och då blir det svårt att tänka sig själv 10-15 år framåt. Man kan ju ha en sån tanke och kanske och tro någonting. Det kan man ju ha. Men mest roligt så skruvar det nog på sig innan man är där. Men biogasen är ju en tung bit de kommande fem åren. Förhoppningsvis kanske den här utbyggnaden för mjölkkor och sinkor också blir av, de bör kunna ligga med inom fem år.