Välkomna förslag om flexiblare skydd av natur

Paul Christensson, andre vice ordförande, LRFs styrelse

LRF Skogsägarna välkomnar förslag om mer flexibla skyddsformer och att skogsägare kan få ersättning i väntan på avtal. Initiativen kan göra det mer attraktivt för skogsägare som vill skydda natur.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket presenterade nyligen förslag till uppdrag på hur skydd av natur kan bli mer flexibelt och hur skogsägare kan få ersättning medans de väntar på avtal.

-  Förslagen kring flexiblare skyddsformer liknar de modeller som LRF Skogsägarna och skogsägarföreningarna tidigare föreslagit för att göra det mer attraktivt för enskilda skogsägare att skydda skog genom frivilliga överenskommelser. Vi tror att dessa nya modeller dessutom kan öka intresset bland skogsägare, säger Paul Christensson, ordförande, LRF Skogsägarna.

Exempelvis föreslår myndigheterna att biotopskydd ska kunna röra större områden och nya former av biotoper. Ett tidsbegränsat avtal föreslås också för områden som skogsägaren inte kan avverka på grund av artskyddsreglerna. Därutöver föreslår myndigheterna bättre ersättning för naturvårdsavtal för fjällnära skog, samtidigt som skogsbruk för husbehov kan tillåtas.

- Vi hoppas att regeringen väljer att gå vidare med myndigheternas förslag för att kunna underlätta för skogsägare som idag inte kan bruka sina skogar.

Myndigheterna har även presenterat ett väntansavtal, som innebär att skogsägaren kan få ersättning i väntan på att en överenskommelse om skydd av natur med staten har nåtts. I de nya riktlinjerna som tagits fram av Naturvårdsverket anges att väntansavtalet ger 500 kronor per hektar produktiv skogsmark och år. Avtalstiden är två år. De nya riktlinjerna börjar gälla 1 januari 2024.

- Idag kan det ta upp till 10 år från att en diskussion om skydd av natur inleds innan ersättningen betalas ut. LRF Skogsägarna tycker det är bra att skogsägaren får kompensation under tiden, även om vi anser att ersättningen borde vara högre. Sammantaget tror vi att det kan skapa incitament för myndigheterna att minska handläggningstiderna, avslutar Paul Christensson, ordförande, LRF Skogsägarna.

Mer information

Rapport med förslag på mer flexibla biotopskydd samt anpassade skydds- och ersättningsformer för det fjällnära område: Förslag på mer flexibla biotopskydd samt anpassade skydds- och ersättningformer för det fjällnära området (skogsstyrelsen.se)

Naturvårdsverkets pressmeddelande om väntansavtal: Markägare får ersättning i väntan på skydd av skog (naturvardsverket.se)