Välj lokal mat i affären – så har vi livsmedel även i kristid

En bonde håller en polkabeta i handen
Lokalproducerad polkabeta

När omvärlden är orolig gör svenska konsumenter rätt i att dra sitt strå till stacken. Genom att handla lokalproducerad mat i affären stärker de böndernas möjlighet till fortsatt verksamhet och därmed höja självförsörjningsgraden. Tillsammans stärker vi varandra.

De senaste åren har medfört många prövningar av vårt samhälle som vi knappt hade kunnat föreställa oss. En omfattande global pandemi som stängde ner och förändrade vårt samhälle i grunden samt ett fullskaligt krig i Europa.

Något positivt vi åtminstone kan utläsa efter dessa händelser är att synen på det svenska jordbruket och dess produkter som fått en välförtjänt renässans. Efter dessa prövningar som vi genomgått har det framkommit tydligt hur viktigt det är för konsumenter och hela samhället att vi har en lokal livsmedelsproduktion, som både är mer hållbar och klimatsmart än det importerade livsmedlet.

Köttdisk med svarta skyltar för varje köttdel. Pepparstek, Fransyska, Ryggbiff
Köttdisk med lokalproducerat kött

Vi kan inte fortsätta att som i dag vara så beroende av import utan behöver fortsätta öka vår andel svenska livsmedel rejält. I dagsläget ligger Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel endast på cirka 50 procent. LRF Västernorrland arbetar för att den siffran behöver höjas rejält och ett mål om 85-90 procent självförsörjningsgrad har föreslagits. Som ett exempel var Sverige 1988 till 90 procent självförsörjande på nötkött nu är den siffran nere på 58 procent.

I Västernorrland är siffrorna lägre än rikssnittet på samtliga stora livsmedelsprodukter. Självförsörjningsgraden i länet på nötkött är 32 procent, ägg 19 procent, mjölk 62 procent, potatis 14 procent och får/lamm 11 procent. Behovet av att öka produktionen av livsmedel i Västernorrland är därför stor och möjligheterna finns. Vi har god tillgång på både mark och vatten i länet vilket gör förutsättningarna till att öka vår produktion väldigt gynnsamma.

Bonde håller i ett knippe kravmärkta morötter i sin famn
Kravmärkta morötter

Du kan hjälpa till genom att fortsätta välja våra produkter i affären, fråga efter svenskproducerade/lokala alternativ på restaurangen, påverka din lokala politiker att maten i barnens skola/förskola eller på mormors äldreboende ska vara producerad i Sverige. Tillsammans kan vi göra att utvecklingen av vår livsmedelsproduktion fortsätter i rätt riktning och skapar därmed en tryggare och bättre beredskap kring vad framtiden kan ha för utmaningar. Den livsmedelsproduktion vi har i fredstid är bästa fall den vi har i kristid.

Så – vill du ha mat på bordet även vid kris? Fortsätt välja mat från svenska bönder!


Gunilla Kjellsson,
ordförande LRF Västernorrlands regionstyrelse

Bengt Granqvist, vice ordförande LRF Västernorrlands regionstyrelse och ansvarig för livsmedelsfrågor