Utökat strandskydd i Värmland

Foto: Ola Ekstrand.

Länsstyrelsen i Värmland föreslår nu en utökning av strandskyddet upp till 300 meter kring sjöar och vattendrag för de sista fyra kommunerna, vilket väcker oro bland både markägare och bostadsutvecklare. LRF Värmland erbjuder stöd till drabbade medlemmar i processen.

Efter tio års betänketid har nu länsstyrelsen formulerat ett förslag till beslut där de fyra återstående kommunerna Torsby, Sunne, Säffle och Filipstad ska få samma utökning av strandskyddet som de övriga kommunerna. Det betyder att strandskyddet utökas upp till 300 meter kring många sjöar och vattendrag.

Även om de areella näringarna har vissa undantag från strandskyddsreglerna ser LRF Värmland att detta riskerar att bli mycket hämmande för våra medlemmar. Det lägger också en våt filt över alla planer på bostadsbyggande i dessa områden.

Stöttar medlemmar som drabbas

Vi följer frågan på flera sätt och ett av dem är stötta de medlemmar som direkt drabbas, det vill säga de som äger mark i de inritade områdena. Vi kan till exempel hjälpa dig att granska kartor och bistå om du vill överklaga. Du hittar remissen här  och kartan finns här

Hör av dig till Jenny Nilsson i personalen, jenny.nilsson@lrf.se eller 070-629 15 70.