Utökad konsekvensanalys i förändrat uppdrag om svenska kostråden

Mikaela Johnsson

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) välkomnar den senaste ändringen av tilläggsuppdraget gällande generella kostråd för den vuxna befolkningen. Livsmedelsverket får i uppdrag att göra en djupare analys av förslaget på kostråd om rött kött och chark och hur det påverkar odlingsförutsättningarna i Sverige.

Denna förändring innebär en mer omfattande utvärdering av rött kött utifrån såväl livsmedelsproduktionen i sin helhet, beredskap och hälsa. 

-Vi tycker att det är bra att vi nu får en djupare konsekvensanalys på hur ett råd om en så radikalt minskad konsumtion av rött kött och chark påverkar samhälle och folkhälsa, säger Mikaela Johnsson, ordförande i LRFs köttdelegation och vice ordförande i LRF. 

Helhetssyn i kostråden 

Den nya ändringen innebär att Livsmedelsverket ska avvakta med sitt arbete med svenska kostråd tills de lämnar in detta uppdrag senast 30 april 2025. Det är inte bara närings- och hälsofrågor som står i fokus, utan även miljö, klimat och beredskap. LRF menar att detta är ett viktigt steg mot en större helhetssyn i kostråden och som tar hänsyn till hela kedjan från produktion till konsumtion. 

LRF stöttar gärna i uppdraget 

Precis som med tidigare arbete med såväl Nordiska Näringsrekommendationer som generella kostråd för den vuxna befolkningen, deltar LRF även i detta arbete. 

-LRF ser ändringen i uppdraget till Livsmedelsverket som en möjlighet att stärka den svenska livsmedelsproduktionen och säkerställa att konsumenterna får tillgång till säker, näringsrik och hållbart producerad mat, säger Mikaela Johansson. 

Läs mer om det utökade uppdraget på Regeringen.se.