Utmärkelser till utmärkta matföretag

Prisutdelning residenset Jönköping
Matilda och Staffan Rudenstam fick ta emot pris av landshövding Brittis Benzler.

När Smålands och Ölands Gastronomiska akademi prisade framstående personer inom det gastronomiska området fick två verksamheter drivna av LRF-medlemmar hedrande utmärkelser.

Smålands och Ölands Gastronomiska akademi ska ”främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner”. Varje år delar man ut utmärkelser i några kategorier där den gemensamma nämnaren är just den goda måltiden och matkulturen. 

I år gick Akademins Stora pris till Rudenstams Bär & Frukt, med säte på Östra Vätterbranterna utanför Huskvarna. Idag är det femte generationen som driver verksamheten, och både fjärde och femte generationen fanns också representerade genom Staffan och Matilda Rudenstam när priset delades ut av Brittis Benzler, landshövding i Jönköpings län, vid en lunch på residenset.  

Staffan uttryckte glädje över att se verksamheten utvecklas och frodas, och över möjligheten att på olika sätt dela med sig av sin plats på jorden. I nomineringstexten stod att läsa:
”För sitt kvalitetsmedvetna och mångåriga arbete med odling av äpplen och bär samt produktion av drycker som har fått internationell uppmärksamhet. Under det senaste decenniet har gården utvecklats till ett resmål och en mötesplats som lockar med restaurang, kafé och evenemang. Idag är företaget ett draglok för hela regionen.”

I kategorin Främjande av lokal förädling och konsumtion kammade Veronica och Mikael Thernström hem priset för sin gårdsbutik Stenladan i Algutsrum på Öland. Där säljer de produkter från sina egna odlingar men även från andra i närområdet.
– Kul och trevligt att allt arbete man lagt ner under många år uppmärksammas, säger Veronica Thernström om utmärkelsen. 

Nomineringstexten löd:
”För den fantastiska gårdsbutiken som är ett smörgåsbord med småskaligt producerade livsmedel från Öland. Det är potatis, grönsaker och bär från gårdens egna odlingar samt kött, ägg, kroppkakor och andra produkter från utvalda öländska producenter.”

Therströms Stenladan
Mikael och Veronica Thernström hade inte möjlighet att närvara vid prisutdelningen i Jönköping.