Utdelning av Ingrid & Gustaf Linders minnesfond

V23 Linder utdelning

LRF Värmland delade under måndagen (9/7-2023) ut stipendier ur Ingrid och Gustaf Linders minnesfond till tre välförtjänta pristagare, det var i kategorierna Nordsvenska hästen i Värmland, Allmänt samt i kategorin SRB.

Pristagarna blev glatt överraskade när Monica Andersson Thörner, vice regionordförande för LRF Värmland och Caroline Hajemo, regionsstyrelseledamot LRF Värmland knackade på för att överlämna stipendiet och en tenntallrik som minne.

De tre pristagarna är:

Tomas Svensson, Mossby, Molkom - Kategori SRB

Motiveringen lyder:

Tomas Svensson, fick ta emot stipendium i kategorin SRB och för sitt intresse för nötkreatursavel och uppfödning.

Tomas har i sitt företagande utvecklat en framgångsrik mjölkproduktion i en bygd med många mindre skiften. Han har under många år hjälpt till att hålla bygdens mindre gårdar i hävd med moderna brukningsmetoder. Tomas har betesmarker med mycket hög biologisk mångfald som utan en aktiv företagande hålls öppna.

För detta är Tomas en värdig mottagare av stipendium ur Ingrid och Gustaf Linders minnesfond.

Pelle och Pia Karlsson, Finnbråten, Karlstad - kategori Nordsvenska hästen

Motiveringen lyder: 

Stipendiet ur Ingrid och Gustaf Linders minnesfond inom kategorin nordsvenska hästen går i år till Pelle Karlsson, Finnbråten, Karlstad.

Priset tilldelas Pelle för hans stora engagemang inom brukskörningen både i skog och mark. Han jobbar aktivt för att bibehålla gamla traditioner samtidigt som han är öppen för nya idéer. Pelles kunskaper sprids till såväl gammal som ung då han i sin undervisning på Lilleruds naturbruksgymnasie har guidat många ungdomar i grunderna inom hästhantering och körning. I tider då gammal kunskap riskerar att gå förlorad visar han vägen hur man kan arbeta med hästen på hästens villkor.

Hemma på gården, där Pelle tillsammans med sin fru Pia bland annat föder upp värmländska skogsfår, används hästarna i verksamheten och Pelle sitter också gärna på kuskbocken med ett nygift par bakom sig. Otaliga är också hästarna och ägarna som han har guidat till att bli säkra och trygga i sitt samarbete under inkörningen.

Pelle Karlsson är en värdig mottagare av stipendiet ur Ingrid och Gustaf Linders minnesfond.

Jonas Wangsten, Åshammar , Grums - kategori Allmänt inom lantbruket

Motiveringen lyder:

Ingrid och Gustaf Linders stipendiefond delar ut premier till personer som utfört berömliga insatser för utvecklingen för lantbruket och lantbrukarna inom LRF-Värmlands verksamhetsområde. Ett engagemang som sträcker sig utanför såväl Värmland och Sverige som lantbruket och LRFs medlemmar är såklart meriterande.

Jonas Wangsten, Åshammar i Grums har genom sitt mångåriga engagemang som ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare inte gjort nytta bara för sina egna medlemmar utan också för många andra. Jonas har varit aktiv i de flesta frågor som också drivits av andra organisationer så som LRF, Fåravelsförbundet och Ekologiska Lantbrukarna för att nämna några. Att olika organisationer ibland värderar somliga perspektiv olika är inte ett problem utan berikar bilden och är helt i linje med ambitioner om ett diversifierat grönt näringsliv med olika behov. Ambitionen har varit stark att samverka och förstärka varandras budskap kring jordbrukspolitik, rovdjurssituationen för djurhållare, kost och offentliga köks upphandling, beredskap och försörjningsfrågor mm. Detta sätt att arbeta tillsammans mellan olika aktörer snarare än att positionera sig på andras bekostnad är vi bra på i Värmland och Jonas har starkt bidrag till att vi utvecklat det. Att rikta ljus på varandra och att på så vis få ännu bättre belyst de gemensamma frågorna och framgång med dem är viktigare än vars och ens egen uppmärksamhet.

Jonas är en god skribent och talare och en klok samtalspartner för många som vill se en god utveckling för lantbruk och livsmedelsproduktion i Värmland och långt utanför vårt landskapsgränser.

För detta är Jonas en värdig mottagare av stipendiet ur Ingrid och Gustaf Linders minnesfond.

Fakta om Ingrid & Gustaf Linders minnesfond.

Ingrid och Gustaf Linders Minnesfond instiftades av Åke Linder efter föräldrarna Ingrid och Gustaf.

Gustaf (1888-1976) var agronom och kom till Värmland som lärare på Varpnäs lantbruksskola. Där blev han 1926 rektor. 1930 blev han lantbruksförvaltare för Billeruds jordbruk i Värmland och Dalarna och 1952-1961 var han direktör för Färjestads Travsällskap. Han hade en rad förtroendeuppdrag inom jordbrukets föreningsrörelse i Värmland.

Ingrid Linder (1887-1983) var under många år i Segmon aktiv i Lottakåren och Röda Korset.

Åke Linder, Kila/Säffle var mycket engagerad i försäkringsbranschen och ingick i stiftelsens styrelse fram till sin bortgång 2018.

Stiftelsen utgörs av en aktieportfölj där avkastningen delar ut till personer som stått för goda insatser inom fyra områden:

De fyra kategorierna är:

1. Nordsvenska hästen eller travverksamheten i Värmland.

2. Nötkreatursavel hänförligt till SRB-rasen eller intresseområde i direkt anknytning till främjande av SRB-uppfödning.

3. Lantbrukets ekonomiska utveckling.

4. Allmänt inom lantbruket. Person som genom sin gärning visat duglighet inom sitt yrkesområde vilket kan vara praktiskt lantbruk eller verksamhet inom arbetsområden med anknytning till lantbruket.

Fonden består av en aktieportfölj där intäkterna utgörs av utdelningar från denna. Av intäkterna ska enligt stadgarna 80% delas ut och 20% läggas till fondens kapital.