Upptäck Långeruds Gård: En inblick i hästuppfödning och inackordering i Kristinehamn

Oscar Nordahl

Den 13 juli anordnade LRF Ungdomen Värmland tillsammans med Kristinehamn kommungrupp ett inspirerande besök på Långeruds gård som erbjuder inackordering av unghästar och fölston och har en imponerande mängd hästar på anläggningen.

Madelen och Torbjörn har sedan 2013 drivit gården vars fokus är inackordering av unghästar och fölston. På gården finns cirka 40 ettåringar, 40 fölston och 25 föl. Med andra ord fanns det hästar att kika på.

Madelen och Torbjörn hade fixat en fantastiskt fin rundtur med ”stationer” efter vägen där de visade vilka redskap och prylar som används på gården.

Effektivitet och rutiner

En vision de har av gården är att det ska vara lättarbetat och effektivt trots att det finns närmare 100 hästar på gården. Till sin hjälp har de två anställda, men de berättade att på helgerna när Madelen och Torbjörn jobbar ensamma så tar rutinerna ca. 2 timmar. Det tycker jag är imponerande! 

Växande behov inom hästnäringen

Hästnäringen i Värmland växer och Torbjörn beskriver att behovet av fler stallar är stort. De själva får förfrågningar om mer inackordering men tar inte emot fler i dagsläget. 

Framtida aktiviteter

Vi i LRF ungdomen vill gärna ses på fler hästrelaterade besök och träffar. Har ni förslag på vad vi kan hitta på tas de gärna emot. 


Hälsningar 
Oscar Nordahl med styrelse