Så stor andel svensk mat upphandlas i Skånes kommuner
2023-01-26

En kartläggning som Land Lantbruk gjort visar andelen svensk mat som upphandlas i Skåne läns kommuner. I Svalövs kommun är andelen svenskt hela 100 procent för animalier jämfört med Klippan som inte mäter alls.
I kartläggningen har 27 av 33 skånska kommuner svarat på frågan om hur många procent av den offentliga tallriken som har svenskt ursprung. När det kommer till frågan om kommunen har en strategi för svensk mat i upphandlingen är svaren inte lika konsekventa.
- Majoriteten av kommunerna uppger att de aktivt arbetar för att byta ut råvaror till svenska alternativ i de offentliga köken, vilket är glädjande. Samtidigt behöver de goda exemplen bli ännu fler. Det stärker inte enbart vår livsmedelsförsörjning utan bidrar även till biologisk mångfald, öppna landskap och arbetstillfällen som genererar skatteintäkter, säger regionordförande Hans Ramel.
Kostcheferna i kommunerna har relativt lätt för att svara på hur stor andel av köttet som är svenskt eftersom det finns en lagstiftning för ursprungsmärkning för dessa produkter och tydliga krav på märkning. Det är lite klurigare för kategorierna fisk och grönsaker.
I Land lantbruks artikel vittnar flera kommuner om att lagen om offentlig upphandling (LOU) begränsar möjligheterna att köpa svenskt och närproducerat. Men det lagförslag som väntas träda i kraft i sommar ska göra det lättare att premiera mindre företag och lokala alternativ.
Undersökningen i korthet
En enkät skickades ut till landets alla 290 kommuner där 224 valde att svara på enkäten. Det skiljer sig åt hur kommunerna har redovisat sina siffror och vilket digitalt stöd de har. 78 procent svenska produkter är den nivå som är möjlig att nå eftersom produkter som vissa frukter och kaffe inte odlas i Sverige.
För mer information kontakta
Hans Ramel, regionordförande LRF Skåne
070-841 57 54
Markus Asp, pressansvarig LRF Skåne
070-870 74 16 eller markus.asp@lrf.se
Statistik över länets alla kommuner exklusive Eslöv, Höganäs, Osby, Perstorp, Staffanstorp och Vellinge som inte har besvarat enkäten.
Hur många procent av den mat ni serverar har svenskt ursprung? | Arbetar ni aktivt för att byta ut råvaror mot svenska alternativ? | Har er kommun en strategi gällande svensk mat? | |
Bjuv | Drygt 50% | Ja | Ja |
Bromölla | 100% för kött och kyckling | Ja | Nej |
Burlöv | 50% | Nej | Nej |
Båstad | 64% | Ja | Ja |
Helsingborg | 78% för animalier | Ja | Nej |
Hässleholm | 48% | Ja | |
Höganäs | 65% | Ja | Ja |
Hörby | 65% | Ja | |
Höör | Ja | ||
Klippan | Mäter ej | ja | |
Kristianstad | 46% | ja | Ja |
Kävlinge | 73% | Ja | Ja |
Landskrona | 66% | Försöker | Nej |
Lomma | 46% | Ja | Ja |
Lund | 90,9% för animalier | Ja | Ja |
Malmö | 63,33% | Ja | Nej |
Simrishamn | 100% för kött och fågel | Ja | |
Sjöbo | 67,78% | Ja | Ja |
Skurup | 87,37% för animalier | Ja | Ja |
Svalöv | 100% för animalier | Ja | Ja |
Svedala | 45% | Ja | Nej |
Tommelilla | 83% animalier | Ja | Ja |
Trelleborg | 38,80% | Ja | Ja |
Ystad | Avböjer att svara | Ja | Ja |
Åstorp | 46% | Ja | Nej |
Ängelholm | Vet ej | Nej | Ja |
Östra Göinge | 99% för animalier | Ja | |
Örkelljunga | 98% för mejerivaror | Ja |
Källa: Land Lantbruk nr 5, tema offentlig mat