Ungdomar lärde sig mer om det gröna näringslivet

inspirationsdagar åk 7 västerås jobba grönt mälardalen

Under maj månad arrangerades tre gröna inspirationsdagar för 150 elever i årskurs 7 där de fick lära sig mer om det gröna näringslivet och bredden av möjligheter som erbjuds när det gäller både studier och jobb.

Under tre dagar fick totalt 150 elever från skolor i Västerås djupdyka i det gröna näringslivet. De fick bland annat delta på en inspirationsföreläsning med fokus på lantbruk och livsmedel, träffa yrkesverksamma från olika delar i branschen, göra studiebesök på Geddeholms gård och sist men inte minst äta goda köttbullar gjorda från grunden med lokala råvaror.

Syftet med inspirationsdagarna är att inspirera och attrahera ungdomar till det gröna näringslivet, så att fler ska lära sig mer om och vilja jobba i branschen framöver.

Dagarna genomfördes tillsammans med Jobba Grönt och Arbetsmarknadskunskap Västmanland och finansierades av Landsbygdsprogrammet i samarbete med Länsstyrelsen i Västmanland som ett led i den regionala livsmedelsstrategin. 

 

Branschen behöver fler

Att inspirera fler att jobba inom de gröna näringarna är viktigt för alla, utan mat på bordet och hållbara råvaror blir livet svårt. I en tid av snabba samhällsförändringar, klimatförändringar, ökande befolkning och osäkerhet i världen, är det viktigare än någonsin att lyfta våra frågor och arbeta för stärkt attraktionskraft för de gröna näringarna som den samhällsbärande bransch den är.

Ungdomarna är otroligt viktiga i arbetet med kompetensförsörjningsfrågorna – de är inte bara framtidens arbetskraft utan även framtidens konsumenter och beslutsfattare.

Vad gör LRF i kompetensförsörjningsfrågorna kopplat till barn och unga? Vi driver bland annat två framgångsrika nationella satsningar – Bonden i skolan och Jobba Grönt. 

Läs mer om Bonden i skolan som är ett kostnadsfritt digitalt läromedel för elever i årskurs F-6 där vi sprider kunskap till Sveriges barn och unga om var maten på våra tallrikar kommer ifrån och varför vi behöver bönder.

Läs om Jobba Grönt som riktar sig till ungdomar 15-25 år och har som syfte att få fler unga att plugga, jobba eller starta företag i det gröna näringslivet. 

Läs mer om kompetensförsörjning och attraktionskraft och LRFs arbete riktat mot barn och unga

Kontakt

Om du har frågor eller vill veta mer, kontakta Anna Lindgren på 010-184 42 04, anna.lindgren@lrf.se 

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12

inspirationsdagar åk 7 västerås jobba grönt mälardalen

inspirationsdagar åk 7 västerås jobba grönt mälardalen

Maya Lindblad Karin Sjuls inspirationsdagar åk 7 västerås jobba grönt mälardalen arbetsmarknadskunskap

Maya Lindblad och Karin Sjuls från Arbetsmarknadskunskap Västmanland