Tyck till om stöd som främjar ägarskifte

Plöjning pågår på Långerum, Öland. Foto: Ester Sorri.

Hushållningssällskapet och Oxford Research har fått i uppdrag av Jordbruksverket att utvärdera hur dagens stöd främjar ägarskiften inom jordbruk. Detta ska göras genom fokusgrupper med bland annat lantbrukare för att få in synpunkter och idéer. Passa på att tycka till!

Jordbruksverket kan bevilja stöd till personer som är 40 år eller yngre och som antingen startar eller bygger ut en befintlig lantbruksverksamhet. Syftet är att underlätta generationsväxling. Nu ska stöden utvärderas, och Hushållningssällskapet efterlyser fler lantbrukare från vår region, för att få med lantbrukares perspektiv på hur stöden kan förbättras för att det ska bli enklare att genomföra ägarskiften. Vi vet att ägarskiften är en viktig fråga för LRF:s medlemmar, nu har ni som är under 40 eller över 60 chans att tycka till! 
 
Fokusgrupp unga lantbrukare
Krav deltagare: Har tagit emot stöd för investeringsstöd/stöd för unga (SAM)/startstöd. Under 40år. 
Tid för fokusgrupp: Tisdag den 24 september kl.10-11 digitalt
Anmälan: Skicka mejl till lovisa.filipsson@hushallningssallskapet.se. Vi behöver namn, nummer, mejl, vilket stöd som mottagits samt vilken geografi (landskap) man tillhör. 
 
Fokusgrupp erfarna lantbrukare
Krav deltagare: Ägare/firmatecknare eller driftledare av aktivt lantbruk. Över 60år. 
Tid för fokusgrupp: Fredag den 27 september kl.10-11 digitalt
Anmälan: Skicka mejl till lovisa.filipsson@hushallningssallskapet.se. Vi behöver namn, nummer, mejl, vilken geografi (landskap) man tillhör. 
 
Varför delta: Jordbruksverket har som mål att öka antal ägarskiften och har i dagsläget ett antal stöd för att främja detta. Stöden och kriterier kommer att göras om och då vill de veta vad du anser funka bra och inte bra med nuvarande stöd. Förslag på förbättringar och vilka behov som finns kommer att diskuteras i fokusgruppen. Svaren kommer att sammanställas anonymt i en rapport till Jordbruksverket där olika rekommendationer kommer att presenteras, som de kommer att ta med sig när de utformar nya stöd.
 
Här kan man läsa mer om uppdraget: Oxford Research utvärderar stöd till unga lantbrukare | Oxford Research — Oxford Research