Träff med halländska riksdagsledamöter angående naturrestaureringslagen

2024, Martina Philip
Cecilia Rönn (L), Heléne Gunnarsson, Jennie Nilsson (S), Anders Claesson, Krister Stenberg, Christoffer Bergenblock (C), Lars Riise MP, Mathilda Clausén Wingårdh, Joakim Dannegren. Foto: Martina Philip.

Med anledning av EU:s omdebatterade naturrestaureringslag som nu träder i kraft träffade LRF Halland de halländska riksdagsledamöterna för att föra en dialog om det tolkningsutrymme som förordningen lämnar.

EU:s förordning om restaurering av natur har antagits av EU:s samtliga instanser vilket betyder att den nu kommer att träda i kraft och gälla som svensk lag. Lagen lämnar utrymme för tolkningar och därför är det nu upp till svenska beslutsfattare att avgöra hur stor påverkan det kommer att bli för svenskt jord- och skogsbruk. Med detta som bakgrund träffade LRF Hallands regionstyrelse de Halländska riksdagsledamöterna hemma hos Joakim och Jennie Dannegren på deras gård utanför Krogsered i Hallands skogsbygd. 

På gården utanför Krogsered bedriver man mjölkproduktion och ett aktivt skogsbruk. Riksdagsledamöterna fick en fin promenad längs en slinga förbi åker, beten och genom skogen. På flera plaster visades hur bondens aktiva skötsel gynnar mångfalden. Joakim lyfte hur viktigt det är att se sambanden mellan olika delar av lantbruket. Exempelvis vikten av att tillåtas underhålla diken och vattendrag för att kunna fortsätta bruka relativt små åkrar betesmarker. Något som inte skulle vara värt om vattnet stiger för högt.  

Mathilda Clausén-Wingårdh, ansvarig för skogsfrågor i regionstyrelsen, visade på den hänsyn som tagits i skogen. Högstubbar, död ved, skyddszoner och kvarlämnade biotoper.  

- Vi familjeskogsägare blir hela tiden bättre. Vi lämnar mer löv, vi eftersträvar mer variation och fler trädslag samtidigt som vi också vill maximera fotosyntesen och producera mer råvara för att kunna ersätta det fossila. Samtidigt har skogen långa cykler, det tar tid innan vi ser det slutliga resultatet av dagens skogsbruk och vi behöver tänka på att även värdefulla naturmiljöer kräver sin skötsel, säger Mathilda Clausén-Wingårdh 

Heléne Gunnarson, regionordförande LRF Halland, belyser hur en överimplementering av förordningen kan bli en bromskloss för klimatomställningen.  

- Det finns en oro bland många av våra medlemmar att Sverige kommer överimplementera den nya lagen och att stora arealer kommer få begräsningar. Därför är det viktigt att våra politiker förstår helheten och att våra företag ges fortsatt möjlighet att fungera och producera råvaror så att vi klarar klimatomställningen, säger Heléne Gunnarson 

Avgörande för hur stor areal som kommer påverkas av lagförslaget är bland annat hur naturvårdsverket kommer rapportera referensnivå för god status för olika naturtyper. Nivån som sätts bör vara relevant, ambitiös men samtidigt realistisk. Här är valet av tidpunkt för referensarealen av stor betydelse. Andra medlemsstater har valt nivån vid tiden för EU inträdet, något som vi också bör följa. 

Från att lagförslaget träder i kraft så har Sverige 24 månader på sig att ta fram en restaureringsplan. LRF kommer aktivt fortsätta påverka och vara konstruktiva så att det blir ett så bra nationellt genomförande som möjligt.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28