Torrt i marken på Gotland
2025-04-10

Det är april och vårbruket har tagit fart på allvar. Hösten 2024 kom besked från SMHI att grundvattnet var på normala nivåer igen efter att ha sjunkit rejält 2018 liksom våren 2023. Men hur är egentligen vattenläget nu inför säsongen? Varför inför Gotland bevattningsförbud redan nu i april?
Vattenflödena i vattendragen i östra Sverige är just nu lägre än normalt för årstiden, visar statistik från SMHI. Grundvattennivåerna låg på en normal nivå i höstas i stora delar av östra Sverige utom på Gotland som är det enda län där hela ön haft lägre nivåer.
- Efter en nederbördsfattig vinter har påfyllningen av magasinen inte varit bra. När vi nu är på väg in i den säsong när växtligheten börjar dra vatten så finns risk för påverkan på grundvattenmagasinen, främst på små. Det är alltså risk att grundvattennivåerna och därmed mångas dricksvattennivåer sjunker under våren. Du som har djur och vet att vattnet kan vara ett problem under torra år, se över din beredskap för att hämta vatten till djur på annat håll. Börja med att mäta vattennivån i din dricksvattenbrunn, säger Karin Oscarsson, sakkunnig vatten, miljö, växtodling, CAP, beredskap på LRF Öst.
Bevattningsförbud från 15 april
Gotland har redan nu mycket låg grundvattentillgång och efter vinterns låga påfyllning är det ännu mer problematiskt läge. Region Gotland har därför valt att införa bevattningsförbud i det kommunala vattennätet från och med den 15 april.
- Viktigt är ju att tydligt poängtera i diskussionen att när lantbrukare bevattnar så görs det från ytvatten, från grävda bevattningsdammar, så det vattnet kommer ju inte från det hårt ansträngda grundvattnet, säger Karin Oscarsson.
Mars har varit varm, torr och blåsig och inventeringar visar att det är extremt lite markfukt. Det finns alltså risk för brist på fukt i översta jordlagren i stora delar av LRF Östs område som innefattar Gotland, Södermanland, Örebro och Östergötlands län, vilket i sin tur kan leda till problem vid etablering av vårsådd och när man vill få i gång bra tillväxt på höstgrödor och vall.
Planera för vad du gör om regn inte kommer
- Etableringsmetoder för vårsådd som håller kvar fukten kan vara ett sätt att inte torka ut såbädden ytterligare. Har du möjlighet till bevattning från till exempel sjö, odlar grödor som kan behöva vatten och ännu inte har ansökt om tillstånd att ta vatten – ansök direkt idag till din länsstyrelse om att få göra ytvattenuttag då handläggningstid kan vara upp till sex veckor. Se över din beredskap för en torr vår och sommar, säger Karin Oscarsson.
- Torkan nu är mycket oroande och framför allt att det varit torrt under nästan hela det senaste året. Det viktigaste nu är att sätta en plan för vad man kan göra på sin gård om det inte kommer regn. Ska planeringen av vårsådd ändras, ska spannmålsgrödor ensileras, hur gödslar vi med mera? Min förhoppning är också att temperaturerna fortsätter vara låga, men utan frost för då kan grödorna klara sig okej även med lite vatten, säger Andreas Nypelius, regionordförande LRF Gotland.
På www.lrf.se kan du logga in och läsa mer om beredskap vid torka. Där hittar du bland annat en checklista vid låga vattennivåer - LRF.