Du är inte ensam - ta kontakt
2023-06-26
Det var nästan fullsatt när Agro Sörmland och LRF Södermanland bjöd in till beredskapsmöte om torkan. Och från näringarna var det bred representation. ”Ta kontakt med de ni är beroende av, tidigt”, var ett centralt budskap.
Den här morgonen samlades 50-tal deltagare på Grinda Säteri i Malmköping till ett informationsmöte om torkan.
Efter att Johan Varenius och Johan Lagerholm hälsat välkomna konstaterade LRFs regionala samordnare i beredskapsfrågor, Karin Oscarsson, att vår beredskap är bättre än 2018 och att grundvattnet är relativt bra påfyllt. Men också att situationen ser olika ut i regionen, från riktigt illa till helt ok.
”På sina håll har de fått 25 millimeter medan andra fått 2 millimeter regn under åtta veckor, sa hon och delade ut LRFs checklista vid risk för torka och låg grundvattennivå.
Karin lyfte även fram LRFs omsorgsgrupper med “bondekompisar”, dit man kan vända sig för råd och stöd när det gäller allt från ekonomi till hälsa. De har tystnadsplikt och ser gärna att man hjälps åt i bygderna och genom kontakt med omsorgsgruppen kan hjälpa en granne eller anhörig.
När förstaskörden av vall inte gav vad man kalkylerat med är det viktigt att vara noggrann, betonade Niklas Johansson påbVäxa. Många kan bli bättre på att packa och täcka sitt ensilage, allt för att säkra kvalité och minska svinnet. Han uppmanar lantbrukare att, inventera, analysera och planera när på året man har mest nytta av olika foder.
Johan Lagerholm bytte snabbt väst från LRF till växtodlingsrådgivarens. Han levererade an rad tips. Skörda halm. Det kommer att bli halmbrist och då kan det bli en extra intäkt samtidigt som någon som står utan kan få hjälp.
Den som tar ensilage på höstvete under sommaren kan så i korn eller annan vårsäd för att få en andraskörd i oktober.
“Man får så det man har tillgång till, får man inte tag på utsäde är det man har hemma i torken bättre än ingenting”, menade Johan och fortsatte:
“Gödsla ska du göra så fort du skördat vallen och snåla inte med utsädet om du sår en andra gång på sommaren. Och har du möjlighet - vattna”.
Joakim Engman, Lantmännen går igenom olika avtal och vad som gäller om man inte kan levererar de volymer som planerat.
Frågor om återköp kommer, men många är mer riskmedvetna sedan förra torkan och har tecknat mindre volymer. Joakim tar upp att det är viktigt att ha lager och informerar om att förfrågningar på vårutsäde har ökat markant.
Länsstyrelsen har hittills inte sett att torkan inneburit lidande för djur. De uppmanade ändå djurägare att uppmärksamma hull, beläggningsgrad och renlighet. Med anledning av torkan kan det lätt bli brist på strö. Även om det kan bli vissa avvikelser får det inte leda till försämrad djurhälsa.
Frågan om risken med att importera strö och grovfoder kommer upp. Risker som kan innebära att få in oönskat ogräs och i värsta fall afrikansk svinpest. Även om EU har skarpa regler kan det vara svårt att säkerställa kvalitén. Så uppmaningen från myndigheterna blev “Hör av er till oss och diskutera”.
Anders Eriksson från Skogsstyrelsen bjöd på ett skakande perspektiv. är näst på tur. Historiskt sett har skogsskador före 2018 mest orsakats av storm. Efter 2018 i huvudsak av torka. Han vill se en bättre trädslagsblandning. Mer löv har visat sig inte vara lika känsligt för barkborrar och brand som renodlade bestånd.
“Vi har bra samarbeten med brandberedskap i skogen mellan räddningstjänst, LRF och Länsförsäkringar”, sa Johan Dahlin från Länsförsäkringar
Länsförsäkringar betonade vikten av att höra av sig tidigt. Då finns möjligheten att lägga upp en bra och uthålligt plan men även få stöd och rådgivning inom områden som psykologi, ekonomi, juridik, hälsa och chefsstöd.
Här hakade Emelie Brolin och Gerry Wahlqvist, Sörmlands sparbank på: ”vänta inte med att ta kontakt, oavsett om det är bank, leverantör eller rådgivare. “Det är viktigt med kontaktnät. Ta kontakt med de ni är beroende av, tidigt”.
Lyssna på SR P4 Sörmlands sändning