Tierpsbygdens LRF-avdelning arrangerade konstruktivt vattenmöte

översvämning Huddungeby Heby

Det är viktigt är att tänka på helheten när vi ska arbeta för Tämnarens överlevnad. Det är en slutsats från ett möte i Månkarbo arrangerat av Tierpsbygdens LRF-avdelning.

Upplands största sjö Tämnaren ligger till stor del inom Tierps kommun samt att den 5 mil långa Tämnarån rinner genom kommunen ut till havet. Fjolårets stora översvämningar drabbade till stor del markägare vid sjön och längs Tämnarån.

Tämnaren är en slättsjö och markerna kring sjön är mycket platta. Översvämningarna var en viktig fråga vid ett välbesökt möte som Tierpsbygdens LRF-avdelning hade tillsammans med Föreningen Tämnarens Vatten och Tämnarens sänkningsföretag.

Ett gott samarbete har inletts, vilket framkom under mötets samråd.

Hur kan vi arbeta tillsammans för att minska skador i framtiden vid stor nederbörd i hela avrinningsområdet? Det finns oro för om det är möjligt att så spannmål i vår på de översvämmade markerna, även vallarna kan ha tagit stryk när de är översvämmade så länge så det blir syrebrist. Nu är det is och snö på markerna.

Tämnarens Vatten har en vision om att sjön ska vara en frisk, tillgänglig och attraktiv sjö år 2070. Nu är det för mycket slam och närsalter, som varje år rinner ut i sjön. Föreningen har tillsammans med Tierps, Heby och Uppsala kommuner genomfört en Landskapsanalys vars syfte är att skapa ett lokalt åtgärdsprogram. Utifrån det har två projekt startats, där de två största inflödena till Tämnaren finns. Båda projekten handlar om att få vattnet att stanna kvar i marken, i en slags våtmark, och inte rinna ut i Tämnaren med förorenat slam.

Kan vi genom att skapa våtmarker i både skog och äng i hela avrinningsområdet inbromsa, fördröja och förhindra att närsalter och slam kommer in i Tämnaren? Kan vi genom detta också inbromsa översvämningar? Vi diskuterade hur vi vid kommande stora nederbörd kan minska risken för översvämningar.

Det måste också fokuseras på avrinnings/avvattningsområden, som är det som berör Tierpsbygden, och inte bara på tillrinningsområden. I analysen var det mest fokus på tillrinningsområden.

Ordföranden för Tierpsbygdens LRF-avdelning, Björn Järpemo, öppnade och avslutade mötet. Ordförande för Tämnarens Vatten, Kiell Tofters, ledde förhandlingarna. Ordföranden i Tämnarens sänkningsföretag, Thomas Lundgren, berättade om sänkningsföretagets arbete.