Therese vann brons med sin senap på Mathantverks SM i Växjö

Therese Stjärnkrans

Therese Stjärnkrans bor på en gård i Alvesta kommun, där hon och hennes familj har byggt upp en verksamhet där de bland annat producerar honung och senap. Med en bakgrund som maskiningenjör och erfarenhet inom hotell- och restaurangbranschen har Therese utvecklat en passion för matproduktion, vilket lade grunden för deras biodling och tillverkning av hantverksmässiga produkter.

Flytten till landet

Beslutet att flytta till landet kom efter att Therese och hennes man kände att storstadslivet inte passade dem längre. "Vi trodde det skulle vara enkelt att hitta en gård, men det var svårare än vi förväntat oss," berättar hon. Till slut hittade de sin drömgård i Alvesta kommun, där de nu driver sin verksamhet vid sidan av sina andra arbeten.

Verksamheten på gården

Thereses huvudsakliga fokus är biodling. Hon beskriver stoltheten i att kunna sätta sitt eget namn på produkterna. Deras biodling har utvecklats över tid, och de har även provat sig fram med andra produkter, som bivax till exempel. Det var dock när tanken på senap växte fram som verksamheten tog en ny riktning. "Vi kände att den senap som fanns i butik var för söt, och vi ville skapa en produkt där man verkligen kan känna råvarorna," säger Therese. De experimenterade länge och fyllde kylskåpet med olika senapsvarianter innan de hittade de två recept de nu erbjuder.

Prisbelönt hantverk

Therese och hennes man har även deltagit i SM i Mathantverk, arrangerat av Eldrimner, där de vann bronsmedalj för sin senap. "Det var första gången vi tävlade, och det var en fantastisk känsla att få ett kvitto på att vi gör ett bra mathantverk," säger hon stolt. Bedömningen gjordes av en expertjury som gav värdefull feedback, vilket hjälper dem att ständigt förbättra sina produkter.

Om produkterna: Honung och Senap

- Under varumärket Biskafferiet producerar och tillverkar vi honungs- och biprodukter från våra egna bigårdar i Småland. Vi säljer sedan våra produkter på lokala marknader, REKO-ringar, närliggande affärer, Biskafferiets webbutik och i vår egen Handelsbod. Honungen är gårdens huvudsakliga produkt, men senapen har snabbt blivit en favorit. "Vi ville skapa en senap där smakerna verkligen kommer fram, och vi har lyckats med två olika sorter som vi är väldigt nöjda med," förklarar Therese.

LRF och småskalighetens betydelse

Therese tillhör Västra Torsås LRF och har tidigare varit engagerad i LRF Ungdomen. Hon betonar vikten av att stötta både små och stora lantbruk. Hon menar att småskalig produktion ofta glöms bort, trots att det är viktigt att möjliggöra för fler att komma in i branschen. "Har man inte varit liten, kan man inte bli stor," säger hon, och påpekar att det behövs fler insatser för att stötta småföretagare och entreprenörer.

Framtiden och råd till andra

Therese vill uppmuntra andra som går och funderar på att starta eget att ta steget. "Eldrimner erbjuder många bra kurser som hjälper dig att förverkliga din idé," säger hon. Hennes resa från storstad till landsbygd och från maskiningenjör till prisbelönt mathantverkare visar att det är möjligt att följa sin passion och lyckas.

Therese Stjärnkrans är ett inspirerande exempel på hur man kan kombinera teknisk kunskap med ett starkt intresse för livsmedelsproduktion, och hennes framgångar med både honung och senap är ett bevis på att hårt arbete och engagemang lönar sig.

Vill du veta mer? Gå in på www.stjarnkrans.se och Biskafferiets webbutik