Tänk långsiktigt och handla svensk mat

Foto: Joel Wåreus
Svenska livsmedel stärker beredskapen

Handla konserver, javisst, men glöm inte att handla svenskt när du stärker din egen och landets beredskap. Det skriver Lars Ahlin, regionordförande för LRF Jämtland i Östersundsposten.

Sedan ÖB:s uttalande om att det kan bli krig i Sverige, och att det är viktigt att vara förberedd, har många lyssnat. Livsmedelsbutikernas hyllor med konservmat har på många håll stått tomma och på de allra mest synliga platserna i butikerna står numera plastdunkar med tappkran, radioapparater och annat viktigt i stället för marschaller och chips. Det är bra och viktigt att svenska folket tänker till ett varv extra, för det är få som är rustade.
 
I alla beredskapsförberedelser är det viktigt att tänka långsiktigt. Javisst, du behöver en sovsäck om värmen försvinner och det blir kallt i ditt hem, men du behöver också mat. I fall av kris eller krig räcker givetvis dina konservburkar ett tag, kanske ett par dagar och allra helst en vecka eftersom det är detta som är rekommendationerna från MSB. Men krig och kriser pågår ofta betydligt längre än så.

Kossor på bete i Torvalla by
Kossor på bete i Torvalla by är en av många viktiga resurser i landets beredskap

I dagarna är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Krig i vårt närområde, i vårt Europa, har givit oss insikter. Det är av allra största vikt att Sverige klarar av mer än bara en vecka, och där är vi lantbrukare redo att göra vår del. Men för att ha en bonde som producerar mat i kristider behöver man handla av denne innan krisen slår till – För en sak är klar – om kriget kommer startas det inga nya lantbruk i en handvändning!

När du handlar svenskt bidrar du till att bönderna du vill ha i kristider har en möjlighet att finnas kvar och du handlar dessutom fina produkter från världens bästa jordbruk med höga värden av både kvalitet och miljö. Det typiska svenska jordbruket med en kombination av animalier och vegetabilier har dessutom en bra robusthet i grunden – vår djurhållning är det man kallar ett levande lager av livsmedel som är överlägset i kristider.

Idag är ca 50% av all mat som äts i Sverige också producerad här, en kraftig minskning sedan 80-talet, då nära 100% var producerat i Sverige. Det beror i huvudsak på att maten som produceras i andra länder inte behöver produceras enligt samma krav på god djuromsorg och låg klimatpåverkan som här, och därför blir slutprodukten billigare. Med ditt val i butikerna kan vår självförsörjningsgrad öka igen utan att någon skulle behöva förändra sina kostpreferenser.

Tänk långsiktigt, välj rätt i hyllan. Vi har möjlighet att öka vår produktion om fler valde att köpa varor från oss, och det skulle gynna landets beredskap minst lika mycket som dina konservburkar gör nu.  Välj svenskt helt enkelt!

Lars Ahlin, regionordförande LRF Jämtland