Ta kontroll över dovhjorten!
2023-10-25
Rönö LRF-avdelning bjöd in till en utbildningskväll om hållbar dovhjortsförvaltning måndag 23 oktober. Ett 50-tal markägare, lantbrukare och jägare slöt upp för en kväll fylld av kunskap, tips och reflektioner.
Under våren genomfördes en inventering av dovhjort under ledning av Länsstyrelsen, inom ramen för dovhjortsprojektet. Ett första steg för att sedan ta fram en strategi för området.
Inventeringen visar att vilttätheten är åt det extrema hållet. Könsfördelningen, med förhållandevis liten andel handjur, riskerar resultera i en exponentiell ökning av hjortstammen. Viktor Persson på Länsstyrelsen beskrev nuläget och behovet av fortsatt inventering och rapportering från jakten för att se trender.
Jakten behöver fokuseras på hindar och kalvar för att bromsa tillväxten! Kenneth Schulze från Svenska Jägareförbundet beskrev dovhjortens biologi. Den är en ”sekundärart” som äter brett ur foderutbudet, till skillnad från rådjur och älg som är finsmakare. Det kan innebära att dessa arter trängs undan i foderkonkurrensen och även ger ett hårt betestryck i landskapet när de är många till antalet.
Det faktum att de lever i täta flockar och är extremt vaksamma kan försvåra jakten. Vak och smygjakt är det mest effektiva för att lyckas med kvalitativt urval. Även Kenneth betonade vikten att skjuta hindar och kalvar för att bidra till bättre kvalité i stammen och för att få in stora handjur i aveln. Han vill se en strategi för avskjutning och förvaltning, som utvärderas löpande.
Jonas Edlund, som gästspelade från LRF Östergötland, berättar hur man i hans älgskötselområde under flera år arbetat målmedvetet för att vända trenden i populationsutvecklingen. Inventera och rapportera är grunden, samarbete över fastighetsgränser och att ha hög avskjutning på hindar och kalvar med en minimal avskjutning av handjur.
– Tänk 1, 2, 3. Skjuter man en hanhjort behöver man skjuta två hindar och tre kalvar för att inte stammen ska växa, vill man minska stammen behöver andelen hindar vara betydligt högre, säger Jonas Edlund.
Om frysarna börjar bli fulla tipsar Jonas Fransson om att sätta ut en kylcontainer i området med en intresserad och avtalad vilthanteringsanläggning som regelbundet tar hand om viltet. Det kan vara en bra affär för jaktlaget och skyttar som då får en säljkanal för det vilt man inte själv kan ta reda på.
Enda sättet att få framdrift i förvaltningen, för att minska skador i lantbruket samtidigt som man förbättrar kvalitén på viltet, är att arbeta tillsammans och prata med varandra. Ett tips är att jägaren frågar lantbrukaren hur man kan bidra till att minska skador, och att markägaren frågar jägaren hur man kan underlätta jakten.
Ann Kindstrand som arrangerade kvällen för Rönö LRF, vad är din reflektion från kvällen?
– För oss var det en lyckad kväll där målet var att sprida kunskap och engagemang om dovviltsförvaltning. Det känns extra bra att vi genomförde kvällen tillsammans med jägareförbundet och Länsstyrelsen, och att vi fick så stor uppslutning, säger Ann och tillägger:
– Antalet deltagare visar att det är fler än vi i LRF som tycker att det är viktigt att vi ser över dovhjortsstammarna. Nu gäller det att vi jobbar vidare tillsammans, organisationerna emellan, till exempel på det sätt man gjort i Östergötland med inventering och avskjutningsmål. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar, stor som lite mindre markägare och ökar avskjutningen för att vi ska kunna ha kvar framtidstron och lönsamheten i lantbruket i Rönöbygden.