Sveriges godaste lingonsylt kommer från Värmland 

Olle Göransson Torfolk Gård
Olle Göransson, Torfolk Gård. Foto: Pontus Widell.

Gröna vågen, syrisk företagsamhet och Sveriges godaste lingonsylt. Olle Göransson på Torfolk gård ger ett axplock av resan han och sambon Marica gjort genom åren.

Under 1970-talets gröna våg flyttade Olle Göransson och Marica Möller från Stockholm till de värmländska skogarna. Tillsammans med andra likasinnade skulle de bedriva ekologiskt jordbruk på gården Torfolk i Höje. 40 år senare är paret fortfarande kvar på gården och filosofin densamma även om det hänt mycket sedan starten. Idag består verksamheten på gården av ekologisk grönsaksodling, tillverkning av sylt, marmelad och saft och en gårdsbutik under sommarhalvåret. Olle blickar tillbaka på och berättar mer om åren som varit.  

- På 70-talet började vi med ekologisk grönsaksodling och sedan hade vi även getter för att producera getost. Grönsaksodlingen har vi fortsatt med genom alla år men getosten tror jag vi var lite före vår tid med för det fanns egentligen inte någon efterfrågan, så vi avvecklade det verksamhetsbenet ganska snabbt. Vi hade kvar getterna för kött en period därefter men även om det visserligen fanns ett gäng greker som var lyriska över vårt getkött avvecklade vi även det. Det var egentligen i samband med det tillverkningen av sylt, saft och marmelad kom i bilden. Vilket vi kanske främst förknippas med idag.  

Olle visar sparrisodlingen
Olle visar sparrisodlingen. Foto: Pontus Widell.

Välrenommerad sylt

Torfolk Gård är idag ett välkänt varumärke och produkterna säljs till bland annat till COOP, ICA, Dagab, Martin & Servera och Svensk Cater. Sedan några år tillbaka har de också en växande kund i Tyskland.  

- Att fånga tillfället i flykten har väl blivit lite av ett återkommande tema genom åren. Slumpartat nog har ägarna till ett tyskt företag med fokus på ekologiska produkter en sommarstuga utanför Hagfors. Och på den vägen kom vi i kontakt med varandra och utvecklade sedermera ett samarbete. Dottern i familjen heter Linnea så nu säljer de våra produkter under namnet ”Linneas svenska sylt” på den tyska marknaden. Det är ju en större marknad med mycket potential så det är klart att det känns spännande.

I Expressens ”Allt om mat” gjordes nyligen ett stort test på lingonsylt. Där korades Torfolks ekologiska lingonsylt som klar vinnare och blev utnämnd till Sveriges bästa lingonsylt. Något revansch-artat menar Olle. 

- Lingonsylten är ju vårt flaggskepp så det är klart att det är kul att andra håller med oss om att den är god. Det är också kul att våra helt osötade lingon för några år sedan blev utnämnd till den sämsta i ett liknande test. Den tävlade visserligen inte riktigt på samma villkor som övriga då det inte ens är en sylt. Det är bara lingon, inget socker. Men någon slags revansch blir det ju ändå. 

Olle blickar ut över grönsaksodlingen
Olle blickar ut över grönsaksodlingen, som numera sköts av Hasan. Foto: Pontus Widell.

Tankar om framtiden

Trots framgångar och vind i seglen har åldern börjat göra sig påmind. Efter 40 år på gården har paret börjat gå i tankar om pension och att ge plats till yngre förmågor.  

- Vi börjar ju bli till åren och det är väl dags att börja tänka på pension. Även om varken jag eller Marica är typerna som kommer sitta stilla på en stol tycker jag det vore bra med nytt och yngre blod. Vi har ju delat upp verksamheten i två företag. Tillverkningen av sylt, saft och marmelad är ett och grönsaksodlingen ett. Tanken är att sälja varumärket och verksamheten med sylt, saft och marmelad och att vår nuvarande arrendator ska driva vidare grönsaksodlingen.
 
Arrendatorn Olle pratar om är en ung kille vid namn Hasan som för några år sedan flydde från kriget Syrien.  

- Från början kom Hasan hit som praktikant, idag sköter han bortsett från lite administrativa sysslor, allt själv. Han har ett enormt driv och är väldigt företagsam så det känns fantastiskt kul att han kommer driva grönsaksodlingen på gården vidare. Tyvärr är det ju många äldre lantbrukare som knoppat av och mindre lantbruk som försvunnit, vilket i förlängningen bidrar till en sårbarhet i systemet och för landets beredskap. I en önskevärld skulle jag gärna se att vi får en mer levande landsbygd med fler bönder och ett klimat där alla små inte rationaliseras bort. Därför känns det ju extra kul att Hassan tar över här och väljer att driva det vidare. 

En meningsfull resa

Efter en rundvandring på gården och samtal om allt från generationsskiften till aubergineodling i växtzon 5, avslutar Olle intervjun där den började. Genom att blicka tillbaka på åren som varit.  

- Det har varit en kul resa, klart man skulle kunna gjort vissa saker annorlunda men så går det inte heller att tänka. Hade jag jobbat på bruket hade jag kanske haft mer pengar på banken idag men i slutändan värderar jag annat högre. När vi drog i gång fanns det knappt något som hette ekologiskt. Man gjorde inte skillnad på ekologiskt och konventionellt. Tillsammans med flera andra var vi med och tog initiativet till att skapa KRAV-märkningen. Det är exempel på något som för mig betyder mer än ett saftigt bankkonto och en gärning jag är väldigt stolt över.   


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28