Historiskt mjölkmöte i Sverige

LRF Mjölks kvalitetsexpert Hasitha Priyashantha.
LRF Mjölks kvalitetsexpert Hasitha Priyashantha.

För första gången i historien står Sverige värd för IDF Mastitis and Milking Technology Joint Conferences, som hålls i Stockholm i mars 2026. Konferensen samlar hela mjölkvärlden en gång om året för att diskutera det senaste inom bland annat djurvälfärd, forskning och produktion.

– Det är en ära och ett tecken på allt det goda arbete som de svenska mjölkföretagarna och alla som jobbar med att utveckla den svenska mjölken gör, säger LRF Mjölks kvalitetsexpert Hasitha Priyashantha, som tillsammans med Carl Oskar Paulrud från DeLaval och Sigrid Agenäs från SLU leder organisationskommittén.

Sverige – ett stort mjölkland

Att vi nu blir arrangörsland för sammankomsten år 2026 är ett bevis på att vi är ett stort mjölkland.

– Sverige ligger väldigt långt fram i forskning, hållbarhet, teknisk utveckling och djurvälfärd och där har vi ett ansvar att dela med oss till övriga världen. säger Hasitha Priyashantha.

Nyheten om att Sverige ska bli arrangörsland för eventet kom under årets International Dairy Forum i Paris i helgen, där den mottogs med stor entusiasm.

– Många kom fram och gratulerade och ser fram mot att få besöka svenska mjölkgårdar och se den fina utvecklingen på plats. Sverige är ett naturligt mjölkland och med de klimatförändringar vi har så blir vi allt viktigare i ett globalt perspektiv. Vi har markerna och de naturliga förutsättningarna här, samtidigt som vi ligger långt fram i utvecklingen, säger Hasitha Priyashantha.

Viktig för att utbyta kunskaper

Stockholmskonferensen 2026, kommer att fokusera på hållbarhet och teknisk innovation inom mjölkningsmaskiner, juverhälsa och förebyggande behandling av mastit.

– Det blir en unik möjlighet för deltagare att nätverka och lära sig mer om de senaste forskningsframstegen och de teknologier som formar framtidens mjölkindustri, avslutar Hasitha Priyashantha.

Mer information om konferensprogram och registrering kommer snart att finnas tillgängligt på IDF Mastitis and Milking Technology Joint Conferences 2026: Welcome (trippus.net)