Sverige säger nej till metanskatt men satsar på lösningar inom jordbruket

Ministern ökar livsmedelsproduktionen
Landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) avfärdar metanskatt.

Inför COP29 i Baku, där klimatfrågor står högst på agendan, har Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren tydligt markerat mot förslaget om en metanskatt. I ett uttalande till SVT säger Kullgren att kor inte är ”grundproblemet” när det gäller metanutsläpp och betonar vikten av att inte belasta Sveriges lantbruk med ytterligare skatter. 

– Det skulle riskera att hota livsmedelsproduktionen och slå hårt mot landsbygden, säger Peter Kullgren och lyfter att svensk jordbruksproduktion redan gör stora framsteg för att minska sina klimatavtryck.

Metanreducerande foder för kor

Ett exempel på detta är ett pilotprojekt på Fröstorps gård i Herrljunga där man provar metanreducerande foder för kor, något som kan minska metanutsläppen avsevärt. 

– Kan vi hjälpa till att bromsa utsläppen av klimatpåverkande metan från djuren så vill vi göra det, säger lantbrukaren Emil Karlsson.

Alla behöver ta sin del

Sverige ligger redan långt fram i sin kamp mot metanutsläpp – svenska utsläpp ligger på bara hälften av det globala snittet. Enligt LRFs rapport om jordbrukets omställning kostar det dock runt 20 miljarder kronor per år i hållbara investeringar i exempelvis markhälsa, förnybar energi och klimatanpassning.

– Det är en investering för framtiden som krävs om vi vill upprätthålla en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige, framhåller Palle Borgström, LRFs ordförande.

Innovativa lösningar vägen framåt

Med detta som bakgrund blir COP29 ett viktigt forum för att diskutera de globala utmaningarna kring metan, där Sverige står fast vid sitt beslut att undvika en metanskatt men fokuserar på innovativa lösningar inom lantbruket. Lantbrukets övergång till en grönare framtid behöver både stöd och utveckling för att minska klimatpåverkan utan att äventyra den inhemska produktionen.

Genom att satsa på innovativa lösningar och teknik inom biogas och foder kan Sverige fortsätta leda vägen mot ett klimatsmart jordbruk och visa att klimatansvar och jordbruksproduktion faktiskt kan gå hand i hand.

Global mjölkproduktion
Från 2005 till 2023 har mjölkproduktionen globalt sett har ökat med 30%. Under samma tid har utsläppen av växthusgaser minskat med 11%. Dessutom har svensk mjölk ungefär hälften av klimatavtrycket jämfört med det globala genomsnittet.

Läs mer: 

Ministern om metanutsläppen: Kor är inte grundproblemet

Fodertillsats minskar kornas metanutsläpp

Svensk mjölkindustri bör exportera kunskap

LRFs omställningsrapport

 

COP29 är den 29 årliga konferensen för FNs klimatkonvention (UNFCCC). Den samlar representanter från världens länder, forskare, företag och andra aktörer för att diskutera och förhandla om globala klimatåtgärder och målsättningar.