Svenska kostråd - nu fortsätter arbetet för svensk kost inom offentlig måltid

Tisdagens lunch på riksförbundsstämman 2019

De nya Nordiska Näringsrekommendationerna lanserades i juni och strax därefter gick startskottet för att uppdatera de svenska kostråden som ligger till grund för offentlig måltid. Livsmedelsverket som leder arbetet bjuder in till dialog 12 december.

I somras avslutades arbetet med Nordiska Näringsrekommendationer (NNR), där LRF varit mycket aktiva under hela processen. Resultatet av NNR 2023 blev en fortsatt god position för mjölken och ett viktigt erkännande om hälsofördelarna med rött kött, även om rekommendationen för rött kött sänktes i förhållande till våra nuvarande svenska kostråd.

Läs mer om LRFs arbete med NNR 2023.

Efter att NNR 2023 presenterats fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att uppdatera de svenska kostråden. Dessa ligger till grund för utformningen och upphandlingen inom offentlig måltid, det vill säga det som serveras till bland annat barn i skola och förskola, till äldre inom omsorgen och till sjuka inom sjukvården. Svenska kostråd är därmed avgörande för folkhälsan och därtill normbildande – det som barn serveras dagligen präglar deras framtida val av mat och dryck. Följden av det är att den offentliga måltiden påverkar våra förutsättningar att producera livsmedel i Sverige, ha en tillfredsställande hög beredskap och möjliggöra en levande landsbygd. Därför är det mycket viktigt att offentlig måltid innefattar både animalier och vegetabilier och att upphandling och produktion går i linje med varandra.

Nytt inför den uppdatering av kostråden som ska göras är att Livsmedelsverket fick tilläggsuppdraget att genomföra en konsekvensanalys av miljöaspekterna i NNR 2023, vilka inte har funnits med tidigare år. Den 12 december är allmänheten inbjuden till dialogmöte med Livsmedelsverket, där man kommer att diskutera regeringsuppdraget.

- Vi välkomnar ansatsen att göra denna miljökonsekvensanalys och LRF ser också fram emot att kunna bidra till detta arbete med kompetens inom de gröna näringarna, säger Ann-Kristin Sundin på LRF Mjölk. LRF vill bidra med produktionsperspektiv, något som vi ser som avgörande för att öka förutsättningarna för såväl ökad beredskap som förutsättningarna att nå svenska miljömål.

Under mötet kommer Livsmedelsverket berätta om regeringsuppdraget och ge möjlighet för företrädare för livsmedelsbranschen att tycka till och ställa frågor. Konsekvensanalysen ska presenteras i april 2024.