Svensk mat är win-win
2024-09-06
En enig riksdag beslutade 2017 att Sverige ska öka sin produktion av livsmedel, genom den så kallade livsmedelsstrategin. Den är nu under revidering och ett mål om hur mycket vi ska öka produktionen ska tas fram.
I Dalarna har vi bra förutsättningar att producera mycket av den mat vi äter även om förutsättningarna varierar stort från norr till söder. Vi odlar grönsaker, spannmål, oljeväxter och vallfoder till våra djur. Vi producerar mjölk, ägg och kött från nöt gris, kyckling och lamm.
En ökad inhemsk produktion minskar sårbarheten vid kriser, något som blivit viktigt med senaste årens händelser i form av torka, pandemi och krig i vårt närområde. Beredskapsfrågan är högaktuell på den politiska dagordningen.
Djuren har en viktig roll i naturens kretslopp. Det djuren äter förädlas till ett näringsrikt kött som människor äter och kornas gödsel ger näring tillbaka till åkrarna. Förutom betesmarker odlas även vall, en blandning av gräs och baljväxter, som foder inför vintern. Vallen har en betydande roll för klimatet. När vallen, som är en flerårig gröda, växer lagras stora mängder kol från atmosfären ner i jorden, och rötterna bidrar till att förbättra jordens struktur och öka bördigheten. I Dalarna odlas halva vår åkerareal med vall eftersom det på många ställen inte finns förutsättningarna för odling av andra grödor. På våra beten och naturbetesmarker lever och växer en mängd olika arter och av den anledningen vill Naturvårdsverket fördubbla mängden naturbetesmarker för att gynna den biologiska mångfalden. Detta kräver då så klart att vi har mer djur som kan beta och som även behöver ha foder på vintern vilket kommer kräva mer odlad areal.
Svensk produktion är en av de mest hållbara i världen. Det sker nu en snabb teknikutveckling inom lantbruk och vi arbetar hela tiden med förbättringar, som att minska näringsläckage genom precisionsgödsling effektiv körning med hjälp av GPS, minskad jordbearbetning vilket minskar bränsleförbrukningen samt användning av biobränsle. Det sker också försök på flera ställen i Sverige att ta fram fossilfri gödsel.
För att kunna behålla vårt vackra kulturlandskap till nytta och glädje för oss som bor här och alla de turister som besöker oss är vårt lantbruk med våra lantbruksdjur en absolut förutsättning. Att vi då också kan producera livsmedel i världsklass på ett av de mest hållbara sätten i världen blir en riktig win-win.
Så passa på att njut av vårt odlingslandskap och vill du ha det kvar välj då svenska, om möjligt lokala, produkter när du botaniserar i butiker även om det ofta går att hitta billigare alternativ från hela världen. Det borde också vara en självklarhet för våra kommuner och Region Dalarna att i första hand välja mat är producerad av svenska bönder till alla sina storkök.
Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna
Den här debattartikeln publicerades i Mora Tidning.
Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49