Summit om gårdsförsäljning och destillerier
2024-02-20
Förra veckan bjöd Spritakademien in till dialog mellan politiker, destillatörer och branschexperter att diskutera gårdsförsäljning. Temat var att destillerierna inte bör undantas i en kommande reform. De är en stor del av Sveriges kulturarv och en av Sveriges bästa USP:ar för besöksnäring och framtida exportmöjligheter.
- Samtalsnivån var konstruktiv och framåtlutad, men den vittnade också om att det finns en del oro över att de fåtal destillatörer som i utredningens officiella förslag skulle kunna kvalificera för gårdsförsäljning kanske utesluts. Bra inspel om att vi från svenskt håll måste våga stå upp för och tro på det redan restriktiva förslag som utredningen tagit fram, anmäla det till EU och ta emot EUs synpunkter. Om EU sedan anser att förslaget behöver justeras mot gällande EU-rätt för att inrymmas i svensk alkoholpolitik, så får vi göra det, säger Anna Kaijser, branschansvarig på LRF Lokal mat och dryck.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelade i höstas tillsammans med Jacob Olofsgård (L) och Johan Hultberg (M) i en debattartikel att införandet av gårdsförsäljning kan bli verklighet under första halvåret 2025. Det spekuleras nu om att beredningen förbereder en proposition med ett starkt minimerat förslag jämfört med det officiella utredningsförslaget. Det skulle kunna innebära att Sveriges destillerier kan komma att stängas ute helt trots att utredningens slutsats var att det inte fanns behov av det, vare sig av folkhälsopolitiska eller EU-rättsliga skäl.
Vart står LRF i frågan om gårdsförsäljning av sprit?
LRF stödjer förslaget om att tillåta gårdsförsäljning av alla hantverksmässigt tillverkade drycker, inklusive destillerade, som en restriktiv besöksnäringsmodell Detta skulle lyfta svensk mat- och måltidskultur samt stärka marknaden för inhemskt producerade råvaror, med tanke på Sveriges långa tradition av framstående alkoholtillverkare.