Styrelseledamot Ann Eriksson: Utrivningen av dammar är ett hot mot lantbruket, skogen och hela landsbygden
2024-11-27
I Sverige finns idag 200 kraftverk och cirka 10 000 dammar som ska prövas i den Nationella planen (NAP:en). I januari 2019 gav regeringen Havs- och vattenmyndigheten (HaV), Energimyndigheten och Svenska kraftnät i uppgift att ta fram ett förslag till en nationell plan för omprövning av vattenkraften i Sverige.
Planen lämnades in till regeringen i oktober 2019. Sommaren 2020 meddelade regeringen sitt beslut. NAP:en är en svensk tolkning av EU:s vattendirektiv. Det finns inget annat land i EU som har tolkat EU:s vattendirektiv så radikalt som Sverige. I vårt grannland Finland arbetar man med frivillhet som ledstjärna genom det så kallade NOUSU-programmet. Det handlar om restaurering av vatten som folk på orten, miljörörelsen och anläggningsägare ser som en vinst för alla.
Dalarna har 800-900 dammar varav 320 är reglerdammar för vattenkraft. Alla dessa ska prövas i miljödomstol 2025-2037. I Sverige har hittills 23 dammar prövats och endast tre resulterat i en miljöanpassning. Detta beror på de otroligt höga kostnader och svåra arbetet miljöanpassningen kräver. Då ser dammägarna ingen annan utväg än utrivning.
Östra Vakern oktober 2018, en historia där lokala protester hjälpt till
Dammen vid Östra Vakern i Vansbro kommun har funnits i flera hundra år som skvaltkvarn och senare till Anderfors Bruk där ruinerna finns kvar i området. Ändå ansåg inte Länsstyrelsen att dammen hade tillstånd att finnas. Därför kallades stugägare runt sjön till samråd om utrivning av dammen i oktober 2018 med två veckors framförhållning.
Samrådsmötet skulle ske på Flottaren i Vansbro med stugägarna och Dalälvens Vattenregleringsföretag (DVF) som är dammägare. Samråd med kommunen, Länsstyrelsen och DVF hade redan skett under dagen och beslut var redan tagna, så mötet på kvällen var egentligen bara ett spel för galleriet.
Jag och min man Janne som äger en stuga vid sjön och även äger två vattenkraftverk, förstod vad detta skulle innebära för Östra Vakerns framtid. Vi fick bråttom att agera. Vi började med att filma sjön med drönare och fick sedan tillstånd av DVF att sänka sjön till sänkningsgräns, vilken nästan motsvarade den sjönivå som skulle infinna sig vid utrivning av dammen, utom på sommaren eller vid torka. Därefter filmade vi med drönare runt sjön igen, där man kunde se förödelsen av vattensänkningen med stora områden med brun sörja. Bryggorna hängde i luften och sjövikarna var tomma. Vid en del hus hade vattenlinjen flyttats 30 meter.
Vi gick ut med ett massutskick till alla hushåll i Vansbro kommun och uppmanade dessa att komma till samrådsmötet och protestera. Denna miljöprövning gäller inte bara Östra Vakern utan även i framtiden övriga sjöar i Dalarna som har en damm.
DVF som trodde att samrådsmötet skulle bli en enkel tillställning med några få stugägare, fick nu se 200 upprörda människor välla in på Flottaren. Vi fick visa våra drönarfilmer för att alla skulle förstå konsekvenserna av utrivning av dammar.
Vår son som då var 12 år räckte upp handen och beskrev gråtande för församlingen att han inte skulle kunna bada och fiska vid stugan på samma sätt i framtiden om dammen revs ut.
Efter några veckor hade Länsstyrelsen backat och lät dammen vara för tillfället, men den ska prövas igen som alla andra dammar i Dalarna. Det första hotet mot sjön var i alla fall avvärjt.
Hotet mot vattenkraft och dammar måste tas på allvar
Idag ligger Fredriksbergs vattensystem inför miljöprövning. Dammarna ägs av Karlskoga Energi- och Miljö och har funnits där i 300 år. Dammarna hotas nu av utrivning eftersom Karlskoga Energi- och Miljö inte ser hur de ska kunna bekosta de moderna miljökraven. Fredriksbergs hela existens hotas då vattnet behövs av de kommunala anläggningarna såsom dricksvatten och i reningsverket. Stora företag viktiga för orten, till exempel skidanläggningen Säfsens Resort och Fredriksbergstvätten, kan bara existera på orten om tillgången på vatten finns. Annars måste de lägga ner eller flytta sin verksamhet.
Villaägarnas Riksförbund har påpekat för regeringen att utrivningen av dammar försämrar boendemiljön kring sjöarna och sänker fastighetsvärdet. I Sverige handlar det om tiotals miljarder beräknar Villaägarna.
Den småskaliga vattenkraften är en viktig baskraft och motsvarar en kärnkraftsreaktor i produktion. Ur berdedskapssyfte är den lokala elproduktionen genom vattenkraften otroligt viktig i händelse av krig. Vattnet i dammar, sjöar och vattendrag är viktiga under torrperioder att ha tillgänglig vid skogsbränder.
Hotet mot vattenkraft och dammar i Dalarna måste tas på allvar. Vi måste agera och protestera mot ödeläggelsen av sjöarna och vattendragen. Just nu är Nationella Planen pausad då regeringen sett att Vattendirektivet inte blev som det var menat i Sverige. LRF och andra organisationer lämnar i slutet av november in ett remissvar till regeringen för eventuell lagändring under 2025.
Ann Eriksson, styrelseledamot LRF Dalarna
ann.eriksson@lrf.se
Ann Eriksson, regionstyrelseledamot i LRF Dalarna
Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12