Stort intresse för Skolmatskommissionen: Skolmaten viktigare i oroliga tider

Skolmatskommissionen
Fredrik Eriksson, Kajsa Asp, Li Nester och Susanne Arvidsson

För ett par veckor sedan lanserades Skolmatskommissionen. Hur gick snacket efteråt? Vad händer nu? Vi ställde tre frågor till huvudsekreteraren Kajsa Asp.

Vad har hänt efter lanseringen av Skolmatskommissionen?

- En hel del. Vi har kommit en bit in i vårt arbete, och flera organisationer har hört av sig och visat intresse. Bland annat MatTanken, som drivs av Jordbruksverket, Generation Pep, Hushållningssällskapet och Skolmat Sverige. Även media har uppmärksammat oss, framför allt skol-, livsmedel- och lantbruksmedier.

Vad var reaktionerna efter lanseringen?

- Vi har fått väldigt många positiva reaktioner. Det här är en fråga som engagerar eftersom i princip alla har en relation till skolmaten, och många har åsikter om att det kan bli bättre. Det finns många goda krafter som vill dra åt samma håll och med Skolmatskommissionen samlar vi alla bitar och stärker den gemensamma kunskapsbasen. Vi vet ju att matvanorna och skolmaten är oerhört viktiga för ungdomars hälsa och mående, för lärande och skolresultat, och en lugnare arbetsmiljö för alla. I dessa oroliga tider blir skolmåltiden ännu viktigare för att skapa så jämlika förutsättningar som möjligt för att må bra och nå sina mål i skolan. 

Vad händer nu?

- Vi har bjudit in till workshops där vi riktar oss till personer som på ett eller annat sätt arbetar med skolmåltider. Vi vill även samla på oss goda exempel och ska därför till Karlstad inom kort för att titta på två skolor som håller matsalen öppen under hela dagen. Dessutom tittar vi närmare på riktlinjer och möjligheter för elever att få i sig den energi och näring de behöver under skoldagen. Vi har en bit kvar i arbetet – för mig som är dietist så ser resultatet ut att bli mycket intressant.

SKOLMATSKOMMISSION (skolmatskommissionen.se)