Stort behov av att prata om psykisk ohälsa och stress inom lantbruket

Arbetet på gården är ofta ganska ensamt och stressigt.

Ett tungt ämne diskuterades under lättsamma former när Ydre kommungrupp i somras arrangerade en grillkväll för sina medlemmar på Nääs. Peter Lundqvist, som forskat om psykisk ohälsa inom lantbruket, och Jommy Tåli från Svenska kyrkan hade bjudits in till kvällen som hade temat psykisk ohälsa och stress inom lantbruket.   

Närmare 60 personer var anmälda till träffen, vilket var rekordmånga. Det var fler anmälda än när kommungruppen arrangerade torkmöte. 
-    Det visar på att detta ämnen är viktigt och berör många, oavsett vilken produktion man har, säger Linda Cleveson, kommungruppens ordförande. 
-    Vi var oroliga för att vi inte kommit så långt att man pratar om detta. Men det var verkligen så bra uppslutning, bland både män och kvinnor och i alla åldrar. Jag är stolt över Ydres bönder att vi kommit så långt att vi kan ta i dessa bitar, fortsätter hon. 

Prioritera tid för lunch och vänner

Peter Lundqvist berättade om vilka riskfaktorer för psykisk ohälsa som finns och vad man ska se upp med. De allmänna råden om frisk luft, daglig motion, att inte dricka för mycket alkohol, äta bra mat och att prioritera tid med familj och vänner gäller även lantbrukare. Många gånger är det ett stressigt och ensamt arbete, så några medskick från Peter är att försöka planera så gott man kan för att till exempel inte behöva ta lunchen samtidigt som man kör traktorn utan kunna stanna till om så bara för en kvart och äta vid åkerkanten samt att se till att få tid till socialt umgänge. Det är också viktigt att stanna upp och se över vilka vanor man har som man kanske gör på rutin, men som på kort eller lång sikt kanske inte är så bra för välmåendet. 


Jommys medskick efter kvällen var att man inte kommer någon vart med psykisk ohälsa om man inte pratar om den. Alla har en psykisk hälsa och om man inte pratar om den är det svårt att ta tag i det som inte är bra. 

Behov av att fortsätta prata om detta

-    Samhället och lantbruket är inga avskilda delar. Den psykiska ohälsan har ökat liksom kraven på att man alltid ska må bra. Och på goda grunder ska man ju inte acceptera att vantrivas med sin verklighet. Jämfört med hur lantbruket såg ut för 30 år sedan har det blivit mycket mer mekaniserat, men vi har ett tufft läge ekonomiskt, mycket utmaningar med klimatförändringarna och ensamarbete, säger Linda. 
 
-    Idén om att arrangera den här träffen hade legat och skvalpat ett tag och vi är glada att vi fick till den. Det finns ett behov av att fortsätta prata om detta inom branschen. Man pratar mycket om machoideal inom jordbruket, men jag upplever att de strömningarna finns inte så mycket längre. Den nya generationens killar har lättare för att prata om psykisk ohälsa. Samtidigt så är det tuffare i dag för både killar och tjejer som vill bedriva lantbruk. Det är inte en självklarhet i dag att äktenskapet håller, att man kommer att kunna ha kvar gården eller att man kan fortsätta bedriva den produktion man gjort på gården, säger hon.