Stort antal angrepp på tamdjur förra året
2025-04-01

Nu närmar sig betessäsongen, och med den finns en ökad oro för angrepp av rovdjur. LRF Södermanland vill göra några medskick till dig som är djurägare.
Förra året var ett utmanande år med stort antal angrepp på får och även på andra tamdjur som get, nöt, ponny, alpacka, hundar och katter. Den närgångne vargen runt Malmköping skapade stor oro och fälldes till slut utifrån Länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut.
- Det är svårt att förutse var varg kan ställa till problem för djurhållare. Det är inte bara i och nära revir. Vargar vandrar alltmer frekvent i landskapet och kan stanna i perioder, säger Anna Åman, sakkunnig skog och vilt i LRF Öst.
- Det går att ansöka om bidrag för rovdjursavvisande stängsel för den som vill och kan, men ett bra staket är också bra. Samarbeta med grannar och jägare i området för att kunna uppmärksamma om varg är i närområdet, fortsätter hon.
Årets inventeringsperiod är nu avslutad och håller på att sammanställas. Det ser ut som att vi i skrivande stund berörs av sex revir/familjegrupper. Följ aktuellt om rovdjur i länet här >>
Rapportera
Vi vill betona vikten av att du direkt rapporterar alla observationer och indikationer på rovdjur på skandobs.se. Det bidrar som stöd i förvaltning och eventuell skyddsjakt.
Rovdjursangrepp på tamdjur
Anmäl skador på tamdjur orsakade av rovdjur.
Om dina tamdjur blivit skadade av rovdjur ska du omedelbart ringa Länsstyrelsens besiktningsman. Det är mycket viktigt att alla skador som misstänks vara orsakade av rovdjur anmäls till besiktningsmannen. Ersättning kan betalas ut om besiktningen visar att skadan orsakats av lodjur, varg, kungsörn eller björn. Besiktningsmännen är utsedda av Länsstyrelsen och utbildade av Viltskadecenter.
Om dina tamdjur utsätts för rovdjursangrepp, ring 010-223 41 80.
Läs mer på Länsstyrelsens hemsida >>
Jaktförordningens § 28
Under pågående rovdjursangrepp finns också rätten att skydda tamdjur på eget initiativ enligt 28 paragrafen i jaktförordningen. Anmäl till Länsstyrelsen. Den som har dödat ett rovdjur med stöd av denna paragraf ska anmäla händelsen till Länsstyrelsen.
Läs mer här: Det här gäller vid skyddsjakt - LRF >>
LRF bevakar rovdjursfrågan i länet och finns som stöd för medlemmar.
Läs gärna Naturvårdsverkets rapport kring vargförvaltningen och kommentarer kring den: