Stora växthus byggs i Frövi

Det var kändistätt i Frövi när första spadtaget togs för växthusen. Det var även gott om värdeord som cirkulärt, klimatsmart, och hållbar. Men så ska överskottsvärmen från pappersbruket ge lokalt producerade jätteräkor och tomater för den nordiska marknaden. Och närmare 300 nya jobb i den gröna näringen.

– Skriv in detta datum i historieböckerna, sa kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S), och lyfte fram etableringen som klimatsmart och hållbar, ”där det goda samhället är vinnare” genom att ny livsmedelsproduktion etableras, med nya jobb på landsbygden.

Närmare 300 personer kommer att behöva anställas och Lindesbergs kommun kommer att behöva planera för nya bostäder och platser i skola och barnomsorg. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) sken i kapp med solen när han klev upp på scenen.

– Detta är det viktigaste spadtaget i mitt liv. Det är den mest innovativa investeringen, som visar vägen för andra. Detta handlar om Sveriges framtid och är en viktig satsning i Den gröna näringen, vår livsmedelsförsörjning, sa ministern och tillade:

– Här bidrar vi till en bättre framtid där vi stärker vår förmåga genom att bli mer självförsörjande. Här kommer en stor mängd av de tomater vi konsumerar att odlas, och räkor för export. Detta är en start för en ny era där vi ser win, win, win för många verksamheter.

Växthusen tar överskottsvärme från pappersbruket i Frövi, en restprodukt som blir en resurs och skapar nya värdekedjor. Det ger ett bra odlingsklimat både för jätteräkor och tomater. Nära marknaden kan man möta efterfrågan från konsumenter och handel.

– Vi undersökte möjligheterna för 12 år sedan. Nu föll allt på plats. Överskottsvärmen är en välsignelse och gör satsningen möjlig, nu när energikostnaderna är så höga. Vi slipper också de utsläpp som transporter och importen från Holland skulle ge, säger Arno Verboom från Global Green Team.

Vad är det då som ska byggas?

Ett växthus på 12 hektar för landbaserad odling av 4 000 ton jätteräkor. Bredvid blir det ett växthus på 10 hektar för odling av 15 000 ton tomater. Ytor som motsvarar 36 fotbollsplaner, med en cirkulär process där även gödningen tas om hand. Mellan växthusen blir det ett showroom där skolklasser och allmänhet ska kunna möta lokaltillverkade livsmedel och inspireras.

– Vi börjar på denna nivån. Skulle marknaden svara, då skalar vi upp. Här i Frövi finns möjligheterna. Och Sverige har fler anläggningar, industrier som genererar överskottsvärme, där vi kan sätta upp växthus och odlingar med räkor och annat, säger Kristian Bennetsen från Aegir Aquaculture.

Johan Linderkers från regionstyrelsen i LRF Örebro län såg ”en intressant satsning i den gröna näringen” som han och LRF kommer att följa för att även undersöka förutsättningarna för ett eventuellt samarbete i framtiden.

Läs mer om projektet Växthus i Frövi