Stor oro för att Västerbottens lantbruk försvinner för gott
2022-04-05
Det allvarliga läget för lantbruket i Västerbotten inskärptes ytterligare under ett möte på tisdagen på länsresidenset i Umeå. Det var landshövding Helene Hellmark Knutsson som bjudit in aktörer med koppling till jordbruket.
Landshövdingen ville ha en rapport om situationen för livsmedelsproduktionen med anledning av den kostnadskris som förstärkts sedan Ryssland invaderade Ukraina. Detta då ”vår livsmedelsförsörjning är en av de absolut viktigaste frågorna i ett destabiliserat läge. ” Informationen kommer sedan att vidareförmedlas till regeringen. På plats fanns företrädare för t ex Lantmännen, Norrmejerier, Sveriges nötköttsproducenter, Hushållningssällskapet, LRF samt banker och kommuner.
”Enormt utsatt läge”
LRF Västerbottens ordförande, Lotta Folkesson, höll ett anförande och var tydlig med att om inte politikerna nu visar vad de vill med Sveriges matproduktion är risken stor att lantbruken i länet försvinner för gott.
– Vi befinner oss i ett enormt utsatt läge och jag är riktigt orolig över att vi kommer att få se vit fläck på kartan här om inget händer, sade hon. Från LRF har man lagt ett förslag till regeringen om ytterligare stödpaket, då det från den 14 februari redan är intecknat, men hittills har regeringen inte gått på den linjen.
Får larm från bönder
I Västerbotten är animalieproduktionen stor, och då blir de höga foderpriserna mycket kännbara. Få lantbruk här är självförsörjande på spannmål, utan köper utifrån.
– Framför allt är det foderpriserna som nu knäcker likviditeten. Vi har ännu inte börjat köra, vårbruket börjar om ett antal veckor, och då tillkommer det höga dieselpriset, sade Lotta Folkesson. Även priset på handelsgödsel och el har stigit. LRFs senaste uträkning visar på kostnadsökningar på 7,8 miljarder kronor för lantbruket i Sverige.
– Jag får alarmistiska signaler från medlemmarna i länet. De räknar på minsta kvadratmeter när riskerna nu är så höga. Tänk er en torka på det här. Många säger att de ska gödsla bara hälften, för att spara till nästa år. Men då kommer vi också att få se halverade skördar, varnade Lotta Folkesson.
Hon underströk att alla prishöjningar inte kommer att kunna tas ut av konsumenterna, även om maten idag är för billig. Ansvaret för att Sverige ska ha kvar egen matproduktion ska inte vila enbart på konsumenterna, utan regeringen måste visa handlingskraft.
Landshövdingen vill samverka i norr
Fler på mötet vittnade om det kritiska läget i länet. Samma situation finns hela norra Sverige, där just djurhållning är den ekonomiska ryggraden i lantbruket. Helene Hellmark Knutsson ser därför att landshövdingarna i dessa län bör samverka för att belysa de speciella omständigheterna som finns i norr, och skicka med detta till regeringen.
– Vi har dessutom ett hållbart jordbruk här och borde kunna vara en förebild för andra. Det storskaliga och världsmarknadspriser som pressar alla marginaler är inte hållbart, inte bara ur säkerhetsskäl utan också hållbarhetsskäl, menade Helene Hellmark Knutssson.
Kommuner kan handla lokalt
Kommunerna uppmanades av Lotta Folkesson att handla lokalt och svenskt. Andra förslag var att skippa alla tillsynsavgifter.
– Det är inte jättemycket pengar för kommunen och kommer inte göra någon större skillnad i bokslutet för bonden, men det handlar om symboliken. Visa att nu gör vi alla allt vi kan, stort som smått, sade Lotta Folkesson.
”Saknas krisinsikt”
Många på mötet menade att såväl regeringen som konsumenterna saknar krisinsikt. Budskapet från mötet var samfällt att det nu handlar om att akut rädda kvar de lantbruk som fortfarande finns i länet. Man var också kritisk till att det stödpaket på en miljard som regeringen aviserade den 14 februari tidigast kan börja sökas i mitten av juni. Pengarna hade behövts nu.
”Ta fram brandsprutan”
Detta sades också till tjänstemannen Gustav af Wetterstedt från näringsdepartementet, som deltog via länk. Hans besked var att regeringen fortsätter att noga följa utvecklingen och att de tittar framåt mot 2023-2024 för att se hur lantbruket kan gå stärkt ur krisen. Lotta Folkesson sammanfattade åt näringsdepartementet.
– Ni måste göra en speciell översyn för de fyra nordligaste länen. Nu handlar det om att ta fram brandsprutan och rädda det som räddas kan. Vi fixar inte detta själva. Sedan hoppas jag ni klarar att hålla två bollar i luften samtidigt och se till att vi på sikt får ett konkurrenskraftigt jordbruk.