Stopp för logistikterminal i Törsjö

GLANSHAMMAR 200521 Erik Sandberg, lantbrukare, Torphälla gård, växtodling mm.Foto: Åke Karlsson/lantbruksbild.se
På åkermark ska det odlas grödor, tycker Erik Sandberg. Han vill att politiken följer livsmedelsstrategin och ser åkermark en som väsentligt samhällsintresse. Foto: Åke Karlsson, Lantbruksbild.

LRF Örebro län välkomnar Mark- och miljödomstolens beslut. De stoppar Örebro kommuns planer på att bygga en stor logistikterminal i Törsjö strax söder om Marieberg i Örebro. Men LRF delar inte domstolens argumentation.

– Vi är glada över beslutet. Det är bra att domstolen sätter ner foten, säger Erik Sandberg ordförande för LRF Örebro län.

– Samtidigt är vi bekymrade över argumentationen. Vi ser återigen att livsmedelsproduktion i Örebro och Sverige inte klassas som samhällsväsentlig. Här måste vi få till en förändring. Politiken på nationell nivå och även här lokalt måste leva som de lär och sätta matproduktion främst, säger Erik Sandberg.

Domstolens skäl till att upphäva kommunens beslut om detaljplanen är inte att det påverkar matproduktion, trots att Törsjö har en av de bästa jordarna i regionen. På den plats där logistikterminal skulle byggas produceras årligen 2 miljoner limpor, vilket ungefär motsvarar en limpa per person i månaden för örebroarna.

– Vi tycker man måste sätta samhällsutveckling i ett större perspektiv. Vi har en nationell självförsörjningsgrad på cirka 50 procent och behöver öka vår matproduktion, i vissa fall fördubbla den. Då kan vi inte missbruka den bästa jordbruksmarken och bygga bort vår viktigaste resurs, menar Sandberg.

Här måste vi även se till vår beredskap som blivit lyft av myndigheter och politiken. Då är det anmärkningsvärt att åkermarken och livsmedelproduktionen fortsatt väger lätt. Var finns den röda tråden i samhällsbesluten.

Domstolens skäl till att upphäva kommunens beslut om detaljplanen var att Örebro kommun inte är tillräckligt utrett vilka konsekvenser bygget skulle få för fåglar och fladdermöss i området. ”Dessa brister i beslutsunderlaget utgör därmed skäl att upphäva antagandebeslutet”, skriver Mark- och miljödomstolen.

En utbyggnad av Törsjö logistikområde har diskuterats sedan 2016. Den 31 maj 2023 antog Örebro kommun en detaljplan för att bygga en stor kombiterminal i området, som ligger i närheten av Mariebergs köpcentrum.

– Utifrån samhällsekonomiskt perspektiv finns en av landets största logistikterminaler i Hallberg där det finns kapacitet att utöka och ta hand om de transporter som även är tänkta för Örebro med omnejd, menar Sandberg.

LRF kommer att följa nästa steg i ärendet, även om Mark- och miljödomstolen skriver att möjligheten för Örebro kommun att överpröva beslutsunderlaget i den här typen av mål är ytterst begränsad och att en ny kompletterande utredning inte kommer att kunna påverka utgången i målet.