Krönika: Stefan Gustafsson
2025-04-29

Stefan Gustafsson i regionstyrelsen skriver i sin krönika om de utmaningar lantbrukare har i sitt arbete, om hur LRF finns nära i krissituationer, om viltsituationen och om livsmedelsberedskap.
I skrivande stund kommer det ett fint vårregn och det gör verkligen nytta. Många höstgrödor ser väldigt fina ut och en del vårsäd börjar komma upp. Vi skulle behöva ett riktigt bra 2025 eftersom de sista åren varit väldigt utmanande med bland annat vädret, inflation och högre räntor som följd.
Många år av dålig lönsamhet och mycket ensamarbete och social utsatthet har satt sina spår hos lantbrukare, vilket vi märker i vårt omsorgsarbete. Jordbruksverket släppte nyligen en rapport om lantbrukares psykiska hälsa och resultatet var väldigt nedslående. En hel del lantbrukare mår dåligt av flera olika skäl såsom stress över ekonomin, ensamhet, svårigheter med att få tag i personal, mycket regler och kontroller att leva upp till och samhällets krav på billiga livsmedel. Även viltskadorna har kommit upp som en stressfaktor där många känner sig oroliga för om fodret ska räcka till och maktlöshet över att ha svårt att hantera viltet och skadorna.
Vår mångåriga bondekompis Stefan Wistrand fick en välförtjänt silvernål på regionstämman. Det är ett otroligt jobb våra bondekompisar, omsorgsgruppen och våra duktiga tjänstepersoner inom LRF gör för att hjälpa lantbrukare i kris. Alla i vår organisation, inklusive vi förtroendevalda, har stor integritet och tystnadsplikt i omsorgsfrågor så tveka inte att kontakta någon av oss om ni har problem eller mår dåligt så hjälper vi er att få rätt hjälp.
Det pratas även mycket om beredskap nu i samhället. Särskilt livsmedelsberedskapen måste öka ordentligt om vi ska kunna mätta befolkningen vid kris eller krig. Vi i LRF och inom lantbruket ska sträcka på oss i beredskapsfrågorna. Vi sitter inte och väntar på att civilsamhället ska hjälpa oss vid kriser utan är vana vid att lösa problem själva.
Vid stormen Gudrun, Sala-branden och de stora skogsbränderna 2018 var lantbrukare och entreprenörer en viktig del i räddningsarbetet och LRF var en viktig samordnare. Många hjälpte till att röja träd, köra ut reservkraftverk, evakuera djur med mera. Och många gödseltunnor hjälpte till att släcka bränder.
Detta tycker jag att vi ska lyfta fram och berätta för politiker och myndigheter - att vi finns där och kan hjälpa till. Men det är bara om vi har ett lönsamt och utvecklat lant- och skogsbruk som vi har möjlighet att ha de resurser som behövs.
Sen kan jag inte låta bli att komma in på viltfrågan eftersom det är ett av mina ansvarsområden och en stor fråga för styrelsen. Vår ordförande Johan Lagerholms video på en flock på cirka 200 dovhjortar i centrala Sörmland fick en otrolig spridning på Facebook i hela Sverige med 166 delningar och 801 kommentarer. Det visar att viltproblemen inte längre är ett Sörmlandsbekymmer. Det är sorgligt i sig att viltförvaltningen inte fungerat som den borde och att det inte gått att stoppa i tid!
Det är mycket på gång vad gäller viltförvaltningen. En översyn av jakttiderna pågår samt en konkurrensutredning där det föreslås enklare skyddsjakt på kron- och dovhjort och att bland annat kunna få använda drönare för att lokalisera vildsvin. Det pågår även en utredning om en ny modernare jaktlagstiftning.
Häromdagen träffade vi länsstyrelsens viltenhet för diskussioner om olika viltfrågor. Den största frågan var motionen som antogs på stämman om att länsstyrelsen ska utnyttja paragraf 7 i jaktlagstiftningen för att sätta press på markägare i områden där viltstammarna är alldeles för stora. För att paragrafen ska kunna användas är det väldigt viktigt att skadorna som uppstått kan dokumenteras och att andra åtgärder för att minska problemen inte har fungerat var det svaret vi fick.
Jag förstår om vi verkar tjatiga, men försök att dokumentera era viltskador och vad de kostar era företag. Använd gärna referensburar för att mäta och visa skadornas omfattning.
Länsstyrelsen informerade även om den generella skyddsjakten på dovhjort som vi har i Sörmland. Strax över hälften av de 2 000 hjortarna är skjutna nu och beslutet gäller till 31 augusti. Det vore väldigt bra om vi kunde komma upp i kvoten, så att det inte höjs röster om att skyddsjakten inte behövs. Var noga med att anmäla hjortarna ni skjuter inom den utsatta tiden. Det är lätt att gå in och anmäla och funkar även med mobilen. Sök bara på ”länsstyrelsen Södermanland skyddsjakt dovhjort”. Läs mer om mötet med viltenheten här.
Jag märker att vi på senare tid har lättare att nå fram till politiker och myndigheter i vårt påverkansarbete och vår oroliga omvärld hjälper nog till tyvärr. Men vi behöver bli fler medlemmar för att vi ska kunna vara en stark röst och kunna behålla och utveckla vår organisation. Så prata gärna med era grannar och lobba för detta ute i era avdelningar.
Med hopp om en lagom blöt och kall vår och tid till återhämtning innan vallskörd och annat. Tack för ordet!
Stefan Gustafsson
Vice ordförande LRF Södermanland