Krönika: Stefan Gustafsson
2024-10-24
Stefan Gustafsson i LRF Södermanlands regionstyrelse skriver i sin krönika om den nya organisationen som LRF Södermanland går in i nästa år och om vikten av att sätta upp referensburar i områden som är hårt drabbade av vilt för att visa hur stora skadorna är.
Ja, nu startar årsmötessäsongen i lokalavdelningarna och 2025 går LRF in i en helt ny organisation. Jag motionerade själv 2019 om att LRF skulle bygga upp ett nytt digitalt kassasystem för att slippa allt krångel som många lokalavdelningar har haft med banker med styrelseprotokoll med mera. Jag kunde inte tro då att medlemsorganisationen skulle göras om från grunden. Men ett flertal andra motionerade om att organisationen behövdes göras om från grunden, vilket resulterade i framtidens folkrörelse där kommunavdelningar blir LRFs lägsta beslutade organ. Jag tror det var ett bra beslut för att rusta LRF för framtiden.
Vi hade häromkvällen en välbesökt förtroendemannaträff i Hälleforsnäs där vi informerade och svarade på frågor om den nya organisationen. Lokalavdelningarna ska nu på sina årsmöten fatta beslut om hur man vill driva sin verksamhet vidare eller kanske upplösa avdelningen. Jag tror det är klokt att, om man har verksamhet och engagemang i avdelningen, kanske ta ett inriktningsbeslut över hur man vill driva vidare sin avdelning och kanske ta ett definitivt beslut under 2025. Det jag tycker är väldigt bra är att man kan starta om en avdelning i framtiden som lokalavdelning eller lokal grupp om intresse och engagemang uppstår igen. Så lycka till med era val på kommande årsmöten.
Sen tror jag att lokalavdelningarna nu har en viktig uppgift att hjälpa valberedningen till de nya kommunavdelningarna med förslag på personer till styrelsen och ombud till länsförbundsstämman.
Jag tror det är väldigt viktigt att vi får till väl fungerande kommunavdelningar eftersom kommunerna har stor inverkan på vår verksamhet som lantbruksföretagare.
Jag har under de senaste åren varit viltansvarig i regionstyrelsen, vilket inte är ett helt enkelt jobb med de stora problem med stora viltstammar och viltskador vi har i stora delar av Sörmland. Tyvärr känner jag att vi har nått vägs ände att kunna lösa problemen i samförstånd där det är som värst. Vi har i regionen deltagit i flera projekt de sista åren för att få markägare, brukare och jägare att samarbeta för att minska viltskadorna, men vi känner att viljan att minska viltstammarna så att vi får en balans i viltförvaltningen inte finns på många håll. Vi bjöd därför ut länsstyrelsens viltenhet och landshövdingen till ett lantbrukarpar med mjölkproduktion som drabbats hårt av viltskador. Paret får inte längre fodret att räcka till trots stor areal för sin besättnings storlek. Man har under många år sökt skyddsjakt och har duktiga jägare som ligger i samt att man försökt stängsla, men viltet från grannar med allt för stora viltstammar tar sig igenom staketet hela tiden.
Länsstyrelsen och landshövdingen förstår problemen och ser det som ett hot mot Södermanlands livsmedelsproduktion. De efterfrågar siffror på hur stora viltskadorna och kostnaderna är ute hos drabbade lantbrukare, så det tror jag är väldigt viktigt att vi får till att kunna visa hos drabbade gårdar. Det kan vi bland annat göra genom att sätta upp referensburar och kontrollera hur stora skadorna är. Vi ska försöka hjälpa till i regionen att få till ett projekt om detta i de värst drabbade områdena för att myndigheterna ska få till ett bra underlag för åtgärder för att minska viltstammarna. Jag tycker det vore väldigt tråkigt för alla parter om myndigheterna skulle behöva gå in och styra viltförvaltningen där det inte fungerar, men händer inget drastiskt på frivillig väg så ser jag tyvärr ingen annan utväg om vi ska kunna öka och behålla livsmedelsproduktionen i hela länet
Trots allt är jag optimistisk för lantbrukets utveckling i länet eftersom jag fått förmånen att träffa riksdagsledamöter, regionpolitiker, Ica, Trafikverket och olika tjänstepersoner. Och alla är genuint intresserade av hur livsmedelsproduktionen och vår beredskap ska kunna öka. Och jag känner att vi även har en regering som står på lantbrukets sida.
Sen ser lönsamheten för animalieproducenterna rätt bra ut framöver och höstsådden ser överlag bra ut. Samt att räntan går neråt. Så nu ser vi fram emot ett bra år 2025.