Staten måste betala för sig när den tar över människors egendom - allt annat är orimligt

En dom föll nyligen för en västsvensk skogsägaren där han nekas rätt till ersättning efter att staten lagt förbud om avverkning med hänvisning till artskyddsförordningen. Den direkta förlusten för skogsägaren uppgår till över 1,5 miljoner kr. En del av domstolens motiveringar handlar om att man anser att markägaren i just det här fallet inte drabbas så hårt.

I Gävleborg är det flera skogsägare som inte får avverka sin skog och därmed går miste om inkomst. Går ärendet till domstol riskerar skogsägaren att även få betala rättegångskostnader.

Detta är följden av att kontraktet mellan stat och individ håller på att erodera.

När grundlagen och regeringsformen ändrades 2010 gjordes justeringar för att stärka egendomsskyddet. Tyvärr blev formuleringen i den uppdaterade lagen alltför svepande. I nuvarande situation tolkar därför myndigheter och domstolar lagtexten som att staten inte behöver betala i de fall den vill ta någons egendom för att bevara miljövärden.

Nu arbetar en grundlagskommitté utifrån direktiv att förändra grundlagen för att stärka skyddet för individens fri- och rättigheter. Den ska åtgärda det som blev fel från 2010 och framåt. Att se till att staten inte kan behandla människor hur som helst, framför allt inte utan att staten gör rätt för sig. Att frågan ligger inom kommitténs uppdrag råder det ingen tvekan om.

Men vi får alarmerande signaler om att grundlagskommittén inte kommer göra det rätta och agera i frågan. Att dagens ordning fortsatt ska råda. Staten ska, via myndigheter och domstolar som medvetet töjer på bestämmelser, runda de överenskomna processer som finns för att skydda natur och ersätta markägare när det sker.

Artskyddsärendena är en bidragande orsak till att väntetiden hos Skogsstyrelsen är orimligt lång vid ett överklagande gällande avverkning. I slutänden är det skogsägaren som kommer i kläm och får stå den ekonomiska risken.

Staten kan idag låtsas att avsikten alltid varit att ersättning inte ska ges. När detta händer gång på gång urholkas de svenska medborgarnas förtroende för det allmänna och det föder en känsla av att samhället inte fungerar som det ska.

Så grundlagskommittén, sätt stopp för den pågående erodering som hotar det grundläggande förtroendet mellan stat och individ. Ni har mandatet att justera demokratins grundfundament så att förtroendet för staten kan återupprättas. Så att när staten tar över vanliga människors egendom, gör den det på ett sätt som är rimligt och rättvist – samt betalar för sig.

Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg
Per Westberg, skogsansvarig LRF Gävleborg

Det här är en debattartikel.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49