Stämman är avslutad för LRF Västerbotten
2025-03-26

Årets stämma har avslutats för LRF Västerbotten. En ny styrelse med en nyvald ordförande i spetsen blickar nu fram emot verksamhetsåret 2025. Läs mer om vad som skedde i Lycksele på Hotell Lappland.
Årets stämma för LRF Västerbotten hölls på Hotell Lappland i Lycksele med 70 registrerade fullmäktigeombud. Temat för stämman var ägande- och brukanderätt, och gästtalaren var ingen mindre än Anna-Karin Hatt, VD för LRF, som talade om äganderätten och framåtandan som råder inom våra näringar. Lotta Folkesson, numera ordförande emerita, inledde stämman.
Lotta inledningstalar
Lotta inledde stämman genom att poängtera hur dagens stämma är den första i framtidens folkrörelse! Höstens årsmöten, med många papper och protokoll, har gjort att fullmäktigen idag deltog som representanter från sina kommunavdelningar i stället för som lokalavdelningar.
- Nu står jag här på min sista stämma som ordförande. Efter 19 år i styrelsen kan jag konstatera att det hänt mycket. När jag klev in hade jag liten kännedom om vad uppdraget innebar och vad LRF egentligen gjorde. Ett av mina starkaste minnen är också ett av de allra första; ett par veckor efter att jag valdes in i styrelsen ringde dåvarande regionchefen Mats Granath och sa, i allvarlig ton, ”Ja Lotta, nu ska du få ditt första uppdrag i den här regionstyrelsen. Du ska få bli fanbärare på riksförbundsstämman”. Jag har aldrig varit så nervös! Och sedan dess har uppdragen fyllts på.
Lotta lyfte framgångarna som gjorts under hennes tid i styrelsen, både politiska men också samarbetsmässiga, som stärkt LRFs position.
- Vi stred länge för att få en politisk livsmedelsstrategi, 2010 tog vi fram en egen och 2017 fick vi den politiska från riksplanet. I fredags kom den reviderade versionen, äntligen! Även om det kanske blev en tumme för oss här i norr. Men jag är stolt över den regionala strategin, som vi tog fram med region Västerbotten och Länsstyrelsen.
- Det är ett gott samarbete som vi har utvecklat med Länsstyrelsen, bland annat genom att ha regelbunden dialog där vi från näringen kan föra fram vad vi tänker i olika frågor. Ibland har vi samma syn, ibland har vi inte det, och då är det bra att höra varandra så att man kan kroka arm och blicka framåt.
- Likaså har samarbetet med vår skogsägarförening stärkts under min tid som ordförande. Så har det inte alltid varit, men nu har vi ett fantastiskt bra samarbete som är otroligt viktigt. Särskilt nu, när brukande och äganderätten i skogen är mer ifrågasatt än någonsin. Jag vill därför rikta ett stort tack till de personer som gjort att vi kan kroka arm, och tillsammans göra skillnad för våra medlemmar, avslutade Lotta, innan hon förklarade stämman öppnad.

Anna-Karin Hatt, VD för LRF, talade om äganderätten och framtidstron
Regionstämman gästades av Anna-Karin Hatt, VD för LRF, som använde sin tid till att tala om äganderätt och framtidstron inom de gröna näringarna. Anna-Karin berättade om hur äganderätten både är och har varit otroligt viktigt för svenskt lantbruk. Kanske har den blivit tagen för given, och nu händer mycket som utmanar den.
- Äganderätten är högaktuell, inte bara i norra Sverige utan för hela landet. Det är mycket som händer, och därför mycket som behöver landa rätt. Äganderätten är helt central och en grundbult för företagsamheten. Vi har haft och har så många småbrukare som varit lantbrukare för att vi levt i ett land där respekten för ägande- och brukanderätten har varit stark. Den har varit viktig historiskt, men kommer bli ännu viktigare framåt.
Utgångspunkten för LRF är, och kommer alltid att vara, att om man som skogsbrukare blir inskränkt ska man åtminstone ha rätt att bli ersatt. Grundinställningen ska vara att man får fortsätta bruka sin skog, både ur ett äganderättsligt perspektiv men också ur klimatsynpunkt.
- Allt fler börjar förstå att äganderätten inte är en särintressefråga utan en grundläggande fråga för vår ekonomi, tillväxt och det demokratiska samhället som vi lever i.
Tillsammans kommer vi längre
Anna-Karin lyfte också att kraften i LRF finns i det gemensamma arbetet. Det nationella arbetet är beroende av det som görs lokalt och regionalt. Lokala medier, lokala beslutsfattare och lokal opinionsbildning är viktigt så att allmänheten är med oss och trycker på för våra frågor.
- Vi kan se att vi gör skillnad och att vi rör oss framåt. Mätningar visar att allmänheten faktiskt ser värdet av det gröna näringslivet. Hela 70% av svenskarna anser att skogsbruket är en framtidsbransch, och 80% anser att jordbruket är det. Inte minst ser vi den här inställningen hos unga människor, där söktrycket på gröna utbildningar också ökar.
- Allmänheten och beslutsfattare har därtill ett otroligt starkt förtroende för LRF. I det finns mycket kraft att hämta när vi ska påverka på medlemmarnas uppdrag, och vi når näringspolitiska framgångar eftersom politiker nu börjar förstå att vi faktiskt bedriver samhällsviktiga verksamheter, avslutade Anna-Karin.

Så gick det för motionerna
Under stämman behandlades två motioner som regionstyrelsen själva hade skrivit, vilka båda beslutades att skickas vidare till riksförbundsstämman. Eftersom regionstyrelsen saknar motionsrätt behandlades dessa under punkten ”Ärenden regionstyrelsen hänskjuter till stämman”. Den första handlade om ett-årig miljöersättning för liten åker, och den andra om en höjning av kompensationsstödet.
Stefan Lindgren, vald till ny regionordförande
Stefan Lindgren, Östra Spöland, valdes under stämman till ny ordförande för LRF Västerbotten. Han tog över klubban från Lotta Folkesson som lett styrelsen i 8 år. Till vardags har Stefan dikor och brinner för både jord- och skogsfrågor, och att verka för rättvisa förutsättningar att bedriva gröna företag.
- Det här var inte något jag trodde när jag klev in i LRF för 5 år sedan, skrattar Stefan. Då var det pandemi och vi famlade i det digitala mörkret, och jag minns att jag hade problem med uppkopplingen när jag skulle ringa in via telefonen till stämman där jag valdes in. Nu har vi alla lärt oss tekniken, men det klart bästa är när vi får träffas!
Vill du lära känna Stefan ytterligare? Läs intervjun med honom här:

Övriga ledamöter som valdes in
Övriga som valdes till styrelsen var Unni Hägglund, Gräsmyr (nyval) Andreas Bergmark, Vallen (omval), Frank Willinger, Tavelsjö (omval), Simon Holmlund, Tvärålund (omval). Ida Oderstål, Vilhelmina, hade et år kvar i styrelsen.

Tack Lotta, för din tid i styrelsen
Det var en gedigen skara som tackade av Lotta för hennes tid i styrelsen, bland annat den LRFs VD Anna-Karin Hatt, Johanna Nyman, Österbottens Svenska producentförbund (ÖSP), Ronny Olofsson från Lantmännen, och Kajsa Bergen från Länsstyrelsen. Även Gunilla Kjellsson från LRF Västernorrland, Jenny Karlsson från LRF Norrbotten, och Håkan Nilsson tidigare ordförande i LRF Jämtland. De riktade alla ett stort tack för den tid och engagemang som Lotta lagt ner på rörelsen.
- Hela åtta år som regionordförande, det säger verkligen något om ditt engagemang som du känner för våra medlemmar och för LRF. Vi har haft det stora nöjet att arbeta tillsammans i riksförbundsstyrelsen, och när jag tänker på dig så tänker jag på en person med djupt engagemang och som är väldigt dedikerad sitt uppdrag, med en otrolig vilja att göra LRF bättre. Du har öppnat dörrar, både lokalt, nationellt och internationellt. Du med din sociala förmåga har betytt otroligt mycket för LRF sade Anna-Karin.
- På länsstyrelsens vägnar vill jag rikta ett stort tack till dig. All klokskap och kunskap som du bidragit med, inte minst i landshövdingens expertgrupp. Vilket bidrag du har gjort! Under din tid som ordförande har vi byggt upp en fin samverkan och meningsfulla dialogmöten, sade Kajsa Bergen.
Det var med en tår i ögat Lotta tackade för sin tid.
- Tack för att ni gav mig förtroendet att leda – det är verkligen dubbla känslor att lämna. Jag känner mig väldigt trygg att lämna över till det här fantastiska gänget, men det känns också vemodigt! Nu ska jag fokusera på medlem 444648, min man, som tålmodigt har väntat när jag ”ska bara”. Ringa en politiker, ta ett omsorgsärende, eller delta på ett möte. Han har varit mitt eviga bollplank och stöd, och nu blir det tid för oss.

Hon blev Årets Ungdomsstipendiat
I vanlig ordning delade LRF Ungdomen i Västerbotten ut Årets Ungdomsstipendium, som i år gick till klövvårdaren Caroline Arvidsson från Gräsmyr. Caroline mottar ett pris på 5000kr.
Motiveringen löd: De flesta företagare inser vikten av kompetent personal men många lantbrukare vet hur svårt det kan vara att rekrytera någon med ett gott djuröga. Mottagaren av Västerbottens Ungdomsstipendium 2025 är en djurskötare som med en outsinlig källa av engagemang, kunskap och tålamod är uppskattad av både fyrbenta och tvåbenta kollegor. Caroline Arvidsson är även en god medmännska och en sann glädjespridare vilket gör henne till en fantastisk ambassadör för de gröna näringarna och livet på landet.

Årets lokalavdelning
Årets lokalavdelning tilldelades Vännäs LRF-avdelning med motiveringen:
Priset för årets lokalavdelning går till Vännäs som har haft aktiviteter både riktat mot medlemmar men också bedrivit ett brett politiskt påverkansarbete. De har anordnat föreläsning om lokal hållbar mat, mött kommunens representanter i diskussioner om försörjningsbalansen och vattenfrågor. De har också anordnat dialogmöte och samråd med ÄSO om älgavskjutningen. Medlemsnära aktiviteter som kan nämnas är baddag, djurutställning på Hembygdsdagen och surströmmingsfest.
Sammantaget är Vännäs lokalavdelning värdiga vinnare då de är en föregångare till kommunavdelning som kan ta på sig både rollen som lantbrukets företrädare gentemot kommunen men också driva medlemsvårdande aktiviteter.

Årets kulturstipendiat
Årets kulturstipendiat tilldelades till Pontus Woknkawara från Selet, och mottar ett pris på 5000kr.
Pontus Wonkawara är bondpojken som växte upp på mjölkgården i Selet. En ladugårdsförman som i unga år som älskade att köra traktor och som tagit publiken med storm. En ödmjuk man vars personlighet har präglats av ett givande såväl till lantbruket, landsbygden, som att sprida glädje till allmänheten genom musik och sång.
Att göra kulturresan från familjejordbruket till de stora musikalscenerna i Sverige är coolt på riktigt. Han medverkat i West Side Story, Forever Piaff, Spelman på taket, och nu senast i musikalen Änglagård. Änglagård, som just handlar om livet på landet, skärningar mellan gammalt och nytt, och bekant och främmande.
Det brukar sägas att bondbarn är attraktiva på arbetsmarknaden, och vi är stolta över att lantbruket i Västerbotten har levererat en sådan diger musikalartist.

Silvernålar
LRFs hedersutmärkelse Silvernålen delas årligen ut till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och osjälviskt arbete i LRFs tjänst och därigenom gagnat de gröna näringarna. I år tilldelades silvernålar ut till Frida Dahlberg, Lars Granström och Lotta Folkesson.