I måndags träffade Per Wendler och LRF kontoret ett par riksdagsledamöter från (S) i Östergötland. Målet är att öka kunskapen om vikten att stärka familjeskogsbrukens ställning genom att grundlagskommittén även ska ta med äganderätten i arbetet.

LRF i Östra regionen som omfattar Örebro län, Sörmland, Östergötland och Gotland har under en tid arbetat intensivt med frågan om att stärka brukande och äganderätten till skog och mark. Många kontakter har tagits med riksdagsledamöter från framförallt (S) och (M).

Sedan grundlagen ändrades 2010 har många medlemmar varit med om att de inte kunnat bruka sina ägor eftersom staten beslutat om olika inskränkningar, många gånger när staten vill värna särskilda naturvärden. Det har upplevts som att staten konfiskerat skogsmark.

LRF tycket inte att frågor om brukande- och äganderätten ska avgöras i domstol utan kan lösas en gång för alla genom att rättighetsfrågan arbetas in i grundlagsutredningen. Hittills har (S) förhandlare valt att hålla emot och menat att ökat skydd kan lösas med annan lagstiftning.

I måndags träffade Per Wendler och LRF kontoret (S) riksdagsledamöter från Östergötland. Regionordförande i Örebro län, Sörmland och på Gotland har haft liknande kontakter och skrivit insändare. Förbundsordförande Palle Borgström har ägnat stor kraft åt att upplysa och påverka partiledare och politiker på riksnivå. 

”Det svenska mark- och skogsägare kräver är att det i grundlagen förtydligas att när de skyddar sin skog för att bevara miljövärden, ska de också få ersättning för detta. Det borde vara en enkel sak för (S) partiledning att både ställa sig bakom och samla sitt regeringsunderlag kring”, skriver Borgström.

Skogen är ofta lantbrukarens bank, en säkerhet när det ska investeras på gården för den gröna omställningen eller ökad livsmedelsproduktion. Skogen är också viktig för samhället genom att familjeskogsbruket levererar förnybar och fossilfri råvara till energi- och industrisektorn. 

I LRF region Öst finns flera pappersbruk, sågverk, hamnar och anläggningar med många sysselsatta. I stället för att skapa jobb och framtidstro i regionen kan stat och kommuner gå miste om stora skatteintäkter när företagen får driftstörningar.

Under tisdagseftermiddagen samlades (S) riksdagsgrupp för överläggningar, bland annat i denna fråga. LRF följer händelseutvecklingen nära och fortsätter med samtal och kontakter även på lokal nivå för att markägares rätt till ersättning vid skydd av skog skrivs in i grundlagen.

Läs mer om LRFs arbete med grundlagen