Stå upp för era ord S och skydda skogsägarna

STOCKHOLM 2022-02-02 Palle Borgström, LRF's förbundsordförande sedan maj 2017. Foto: Mikael Sjöberg

"Vi skogsägare värnar både miljö och natur och vill vara en del av den gröna omställningen. Men låt oss få ersättning för den mark som staten beslutar att vi inte får bruka. Det är en av grundstenarna i egendomsskyddet", skriver riksförbundsordförande Palle Borgström, i en debattartikel i Dagens industri.

Stå upp för era ord S och skydda skogsägarna (di.se)

I Socialdemokraternas senaste budgetmotion till riksdagen skriver Magdalena Andersson att ”om man som markägare skyddar sin skog ska man få ersättning för det.” För detta tillskjuter partiet också en halv miljard kronor. Samtidigt har vi tagit del av information om att Socialdemokraterna i grundlagskommittén blockerar ett förtydligande av statens skyldigheter att ersätta markägare när staten anser att marken eller skogen har höga miljövärden och inte får brukas. Det är en obegriplig logik. Magdalena Andersson behöver agera för att Socialdemokraterna inte ska behöva stå med ansvaret för att svenska skogsägare fortsätter utsättas för Kafkaartade rättsprocesser, då skogen tas ifrån dem utan ersättning.

Idag kan staten förbjuda en skogsägare att bruka sin skog. Det sker när staten anser att marken eller skogen har höga miljövärden. Det innebär att skogsägaren förbjuds att bruka den utan ersättning från staten. Den intäkt skogsägaren räknat med för att få en inkomst och kunna betala sina räkningar, går upp i rök.

Missförstå oss inte. Vi skogsägare värnar både miljö och natur och vill vara en del av den gröna omställningen. Men låt oss få ersättning för den mark som staten beslutar att vi inte får bruka. Det är en av grundstenarna i egendomsskyddet!

Den grundlagsutredning regeringen tillsatt ska presentera sina resultat i januari. I direktiven står tydligt att de ska föreslå åtgärder så att staten inte kan behandla människor hur som helst, framför allt inte utan att staten gör rätt för sig. Utredningen ska tydliggöra statens ersättningsskyldighet. Det är dessa tydliggörande som sedan både staten och våra fristående domstolar har att följa. Bland regeringspartierna i grundlagskommittén finns det ett starkt stöd för att förtydliga och stärka egendomsskyddet. Men för att grundlagen ska förtydligas behövs också Socialdemokraternas stöd, som hitintills har uteblivit.

Att grundlagen måste ändras är tydligt. För enskilda skogsägare förlorar i domstol efter domstol mot staten. Nyligen tvingades en enskild skogsägare stämma staten för att få rätt till ersättning då hans skog var viktig för häckning av tjäder. Något han också tagit hänsyn till. Nu vägrar staten ersätta honom för den mark han inte får röra. Domstolen dömde till statens fördel. Resultatet är att skogsägaren inte får bruka sin skog, staten undkommer ersättningsskyldighet och skogen förlorar sitt ekonomiska värde. Kvar står skogsägaren med lån och räntor för skogen och krav att ersätta statens rättegångskostnader.

Även familjen Hyttsten i Jämtland har fått uppleva hur viktiga exakta formuleringar i en grundlag kan vara. De står inför ett generationsskifte av sitt jordbruk till en dotter och för att finansiera detta har familjen planerat att använda sin skog. Men när det var dags att bruka skogen fick familjen veta att det är omöjligt eftersom det eventuellt finns spår efter en skyddad fågelart på deras mark. Staten förbjöd avverkning och utlovade böter på sju miljoner kronor om familjen ändå rörde sin egen skog. Eftersom staten enligt den nuvarande formuleringen i grundlagen inte behöver ersätta familjen sätter förbudet stopp för generationsskiftet och fortsatt mjölkproduktion.

Skogen står för ungefär tio procent av Sveriges totala varuexport. Om enskilda skogsägare inte kan leverera förnybar samt fossilfri råvara till energi- och industrisektorn kommer det få stora negativa effekter. I stället för att utöka bioekonomin och skapa jobb på landsbygden kommer de över 298 000 anställda inom skogs- och jordbruksnäringen få det tuffare. Ett försvagat egendomsskydd påverkar även jordbruket och därmed livsmedelsberedskapen.

Om råvaran från skogen minskar med 20 % kommer 23 000 personer stå utan jobb på landsbygden. Samtidigt minskar skatteintäkter motsvarande 14 374 sjuksköterskor. Vi vill att grundlagsutredningen formulerar tydliga riktlinjer att när staten stoppar vanliga människor att använda sin egendom ska det göras på ett rimligt och rättvist sätt – samt att ersättning ska utgå. För det var så det var tänkt med Sveriges grundlag. Genom att fortsätta låta domstolar döma utifrån dagens rättsosäkra grund riskerar vi arbetstillfällen och möjligheten att leva och verka på landsbygden. 

Det här kan Magdalena Andersson göra något åt. Formuleringarna i partiets budgetmotion måste väl trots allt betyda något?

Palle Borgström, riksförbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund.