Sommarens torka får EU att agera

Traktor
Nu utgår vi från att regeringen tar tillfället i akt att komplettera stödet med full nationell medfinansiering för att bygga upp en motståndskraftigare svensk försörjningsförmåga av livsmedel, säger LRFs ordförande Palle Borgström.

EU-kommissionen fattade den 14 juli beslut om att tilldela Sverige cirka 5,6 miljoner euro från den gemensamma jordbruksreserven. Detta för att bland annat mildra effekterna av torkan i början av sommaren och begränsa de långsiktiga konsekvenserna för svensk livsmedelsproduktion. Krisreserven omfattas inte av EUs statsstödsregelverk och kan medfinansieras med 200 procent av regeringen. Det innebär att det totala stödet hamnar på som lägst 64 och som högst 192 miljoner kronor.

Jordbruksverket har idag presenterat sitt förslag till regeringen för hur stödet bör fördelas mellan jordbruksföretagen. Man vill se att stödet antingen riktas mot unga lantbrukare med nystartade företag eller till odlare av vårgrödor – vårspannmål och våroljeväxter – och till grovfoderbaserad animalieproduktion, vilket är den lösning som LRF förordar.

- Även om stödnivån per jordbruksföretag blir låg med förslaget på vårsådda grödor, får och nötkreatur är det den mest träffsäkra modellen av de två. Vårgrödor har generellt påverkats mer av torkan än höstgrödor och detsamma gäller den första och andra vallskörden som tog mycket stryk i maj och juni. Nu utgår vi från att regeringen tar tillfället i akt att komplettera stödet med full nationell medfinansiering för att bygga upp en motståndskraftigare svensk försörjningsförmåga av livsmedel, säger LRFs ordförande Palle Borgström och fortsätter:

- Sverige är normalt sätt en exportör av spannmål. Men årets skörd beräknas minska med hela 20% mot ett normalår, vilket innebär att vi nätt och jämnt klarar det inhemska konsumtionsbehovet. Det är alldeles för små marginaler både utifrån det föränderliga klimat vi nu upplever med mer av extremväder, och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. För att kunna öka produktionen av hållbara svenska livsmedel behövs långsiktiga satsningar på klimatanpassning i lantbruket och en stärkt konkurrenskraft i hela näringen, avslutar Palle Borgström.

Fakta om Jordbruksverkets förslag

  • Sverige ska meddela EU-kommissionen senast den 30 september om hur man avser att använda pengarna.
  • Utbetalning ska senast göras den sista januari 2024.

Om stöd till odlare av vårgrödor och grovfoderbaserad animalieproduktion

  • Vårsådda grödor är exempelvis vårkorn och vårraps.
  • Grovfoderbaserad animalieproduktion är exempelvis mjölk- och köttproduktion, det vill säga nötkreatur och får. Till grovfoder räknas bl.a. vallensilage och hö.
  • För ett jordbruksföretag med exempelvis 100 mjölkkor innebär förslaget mellan 3 300 kr utan och 10 000 kr med full nationell medfinansiering.
  • För ett normalstort växtodlingsföretag med 100 ha (varav 40 ha vårsådd spannmål/oljeväxter) uppgår ersättningen till 1 720 kr utan och 5 200 sek med full nationell medfinansiering.