Snabb insats i Laholm: Blåtungemöte lugnade över 100 djurägare

Kerstin Nilsson, Laholm 2024
Kommungruppen bjöd in till ett möte för att informera om sjukdomen. Foto: Kerstin Nilsson, Laholm.

När Laholms första fall av blåtunga bekräftades, agerade LRF snabbt och arrangerade ett informationsmöte för att ge djurägare viktig information och stöd. Mötet lockade över 100 deltagare och bidrog till att minska oron kring sjukdomen.

För några veckor sedan bekräftades Laholms första fall av blåtunga, och beskedet kom en fredagseftermiddag. LRFs kommunavdelning i Laholm agerade snabbt och bjöd in både medlemmar och icke-medlemmar till ett informationsmöte redan på måndagen efter för att ge klarhet kring sjukdomen och vad djurägare behöver tänka på. 

– Vi hade länsveterinären och en distriktsveterinär från Halmstad på plats, som informerade om sjukdomen och vad man som djurägare behöver tänka på, säger Stefan Sunnegård från LRF Laholm. 

För att nå ut brett tipsade LRF Laholm även lokal media om mötet. 

– Det är viktigt att agera snabbt i sådana här situationer. Vi ville stödja oroliga medlemmar och ge nödvändig information om hur blåtunga kan påverka djuren och företagen. Så vi lyckades få ut media och kunde tipsa dem om vårt möte, strax över 100 personer deltog. Det var en lättnad att se att folk lämnade mötet med mindre oro, avslutar Stefan Sunnegård. 

Vill du veta mer om Blåtunga gå in här 

Här hittar du också webbinarium om sjukdomen. 


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00