Kronhjort och dovhjort finns i stora delar av vårt område och ökar sin utbredning. Stammen växer snabbt och har etablerat sig på platser där de tidigare inte funnits. Det ger ökade skador i skogs- och jordbruket. Vi ser även allt fler trafikolyckor.

Hur har det gått med hjortjakten? Den frågan ställer vi till Jonas Edlund som är viltansvarig i LRF Östergötlands styrelse:

– Varierande. I många områden har de lyckats med viltförvaltningen. I andra arbetar de vidare med att hitta former för en samverkande jakt. Framgången ser vi ändå när jägare och markägare pratar med varandra och då hittar gemensamma viltvårdsinsatser.  
 
Nu går jakten mot sitt slut. Vad kan jaktlagen göra?
– Ta vara på möjligheten. De som ha en kvot kvar bör nyttja den. Jakt är socialt, det är en möjlighet att träffas. Sedan bör jaktlagets summera året, träffar markägaren och lägga en plan för kommana säsong. 

Har man skjutit rätt individer? 
– En bra tumregel är 3,2,1. Tre kalvar, två hindar och en hane. Vill man minska stammen ska avskjutningen på kalv och hind öka. Med denna strategi kan skadorna i lantbruket minska samtidigt som vi får en bättre kvalité på viltet. 

Är avskjutningen av kalv motiverad? 
– Det är lätt att skjuta hane och hind. Men för att få rätt balans ska vi sträva efter 3,2,1. Tre kalvar, två hindar och en hane.

Vad kan man göra under vårvintern?
– Inventera! Snart kommer hjorten bli mer synlig på fälten, passa på att räkna och inventera för att ha ett bra underlag för kommande jaktperiods förvaltningsstrategier. Se både på antal djur i området och hur utbredningen i geografin är.

– Summera jakten! Hur blev avskjutningen? Men också var såg vi rörelserna och var fanns de största betesskadorna? Med en aktiv planering kan vi begränsa viltskador och skördebortfall. Med fakta i handen kan vi lägga en plan för kommande årets jakt.

– Det kan även vara en god idé att se över avtal för jordbruksarrenden och jakträttsupplåtelser. Kanske det behövs särskilda insatser under odlingssäsongen med flera jägare än de ordinarie? Ett bra hjälpmedel är referensburar. Det är inte så komplicerat. Fyra armeringsjärn i en kvadrat. Tiden är dessutom rätt. Sätt de ut i snön nu kan man verkligen se skillnaden när den gröna grödan kommer fram.

– När den ordinarie jakttiden är över behövs aktiva insatser för att skydda växande grödor. Antingen genom skrämselinsatser och eller skyddsjakt. I Södermanland och Östergötland finns flera beslut. Ta de av dessa via länsstyrelserna och besluten som finns på deras hemsidor.

Referensburar

Beslut om skyddsjakt Länsstyrelsen i Östergötland

Beslut om skyddsjakt Länsstyrelsen i Södermanland