Skavande stövlar och krossade glastak – så stärks jämställdheten i de gröna näringarna

Skor och stövlar, Esplunda Lantbruk. Foto: Ester Sorri.

Ny rapport från LRFs jämställdhetsakademi synliggör näringens största utmaningar. Och för att underlätta arbetet släpps tillsammans med rapporten ett underlag med konkreta verktyg för att stärka jämställdheten i de gröna näringarna.

LRFs jämställdhetsakademi har i 15 år arbetat för att stärka jämställdheten inom det gröna näringslivet. För att synliggöra utmaningar har akademin tagit fram rapporten Gröna glastak och stövlar som skaver. Rapporten identifierar nio centrala jämställdhetsutmaningar. Särskilt lyfts ägande, finansiering och rådgivning som fokusområden för att uppnå mål.

- I rapporten lyfter vi utmaningar för näringarna. En del av dem tycker jag borde ha varit lösta för längesedan. Men jag kan konstatera att Jämställdhetsakademins arbete är viktigt för att fortsätta driva frågorna framåt, och att det åligger branschen ett stort ansvar att ta denna framtidsfråga på allvar, säger förbundsordförande Palle Borgström.

Fyra pilotgrupper bjöds in för att jobba med åtgärder

Under våren 2024 bidrog fyra viktiga aktörer, Landshypotek, Mellanskog, Växa Sverige och LRF Väst, med ytterligare kunskap. De jobbade gemensamt för att definiera ägarskap och komma med förslag på åtgärder. Trots framsteg i branschen kvarstod stora utmaningar som kräver ett större fokus, såsom ojämställt ägande, könsbundna normer och svårigheter för kvinnor att få kapital och bli synliga som företagare.

Verktygslåda för jämställda gröna näringar

För att underlätta arbetet har underlag skapats utifrån diskussioner och önskemål - som framkommit under vårens workshops. Nio konkreta verktyg utformades och underlaget är menat att underlätta arbetet för de som vill jobba med frågan och gå från ord till handling.

Akademins samtliga rapporter hittar du här

Många kan agera

Några rekommendationer och åtgärder som rapporten tar upp är:

  • Skapa jämställda nätverk, utbildningar och kampanjer.
  • Säkerställ att både kvinnor och män syns i kommunikation, rådgivning och på evenemang.
  • Utmana könsnormer och stöd fler kvinnor i att äga och driva företag.
  • Lyfta arrende och alternativa ägandeformer för ökad trygghet och jämställdhet.
  • Förbättra rådgivningens kvalitet genom könsmedveten utbildning av rådgivare och kreditgivare.

Läs mer om jämställdhetsutmaningar i det gröna näringslivet i Jämställdhetsakademins rapport Gröna glastak och stövlar som skaver