Skara stift satsar på unga lantbrukare
2025-03-31

Samboparet Casper Zeidlitz och Malin Broo var bara 21 år gamla när de tog över arrendet på Fågelö gård på ön Torsö i Vänern. Nu blickar de tillbaka på två år som lantbrukare. "Det är som en dröm fortfarande, säger Malin Broo".
Det är tidig vår och på strandängarna ut mot Vänern har fåglarna börjat samlas. Den pampiga herrgårdsliknande byggnaden med två flyglar kommer i blickfånget när man svänger mot Fågelö kapell. Till vänster ligger ekonomibyggnaderna och utanför det hela stora Vänerhavet. Hit kom paret Zeidlitz/Broo flyttande för ganska exakt två år sedan då de tagit över arrendet på gården.
Gemensam dröm
De har känt varandra sedan barnsben men det var inte förrän sista året på gymnasiet som de blev ett par. Malin Broo gick då på lantbruksskolan Sötåsen medan Casper Zeidlitz i stället riktade in sig på anläggningsmaskiner. Drömmen om egen gård hade de båda och skaffade snart en liten besättning får som de hyste in hos Malin Broos föräldrar som driver mjölkgård. De trodde inte då att de snart skulle vara sina egna lantbrukare.
Men så blev det. När de tidigare arrendatorerna på Fågelö gård valde att lämna efter 25 år sökte Skara Stift nya. Malin Broo och Kaper Zeidlitz visste om gården och trots tvekan valde de att lämna in en ansökan ivrigt påhejade av sina familjer.
– Vi hade nog ångrat oss om vi inte försökt, säger de.

11 intressenter
Under visningen av gården var det 11 intressenter på plats men så småningom valde stiftet att satsa på ungdomen.
– Jag minns att jag stod nere i en lerig grop när Malin ringde och sa att det var vi som var de nya arrendatorerna, säger Casper Zeidlitz.
Vet ni varför de valde er?
– Jag har förstått det som att de ville satsa på ett ungt par att ha ett långsiktigt samarbete med, säger Casper Zeidlitz.
Gården är på 175 hektar åker och 40 hektar naturbeten. Paret har en mindre besättning får med tonvikt på texel med 25 tackor och ett 14 köttdjur av varierande storlek, ålder och ras. De har planer på fler djur, framför allt med tanke på naturbetesmarkerna men har inte landat i vad och när ännu.
– Någon form av köttproduktion blir det. Vi har nu andras hästar och kor som betar åt oss och det fungerar bra att de växelbetar med våra får, säger Malin Broo. Vi har planer på att bygga och det är Skara Stift också intresserade av.

Hårt arbete
De arbetar idag utanför gården så mycket de kan. Malin Broo har en heltidstjänst på Vadsbo mjölk och tar semestern till hjälp när växtodlingen så kräver. Casper Zeidlitz f-skattar.
– Jag är hemma på gården lite mer men jobbar med allt från byggnadsjobb, till maskinjobb och på mjölkgård. Jag tar det som kommer in.
Så småningom hoppas de att gården ska bära två heltider.
– Det är målsättningen.
Bra sätt att komma in i branschen
Eftersom det ekonomiskt sett kan vara svårt att som ung lantbrukare att köpa eller ta över en gård tycker Malin Broo och Caper Zeidlitz att arrende är ett bra sätt att ta sig in i branschen. Men de var kanske inte helt beredda på svårigheterna i början.
– Vi tog över den 14 mars 2023 och direkt på våren började torkan. Vi som hade vårsått hade det riktigt besvärligt. Sedan slog vädret om i juli och resten av växtsäsongen regnade bort, berättar Malin Broo.
Förra året blev bättre men även det hade sina utmaningar. De hade höstsått och hade inte lika mycket vårbruk. De var dock tidigt ute med det och när sådden tittade upp kom inget regn.
– Det var katastrof, vi fick inget vete. Det tar lite kraft ifrån en, men det är ju så man lär sig, säger Casper Zeidlitz. I höstas sådde vi mer höstvete och det ser bra ut.

Större lugn
De känner båda ett större lugn efter två växtsäsonger. Oron är inte lika påtaglig längre men visst har inlärningskurvan varit brant.
– Men vi har haft bra med hjälp, Malins föräldrar är mjölkbönder, vi har också haft hjälp av min morfar och min morbror som är växtodlingsrådgivare och de tidigare arrendatorerna har varit till stor hjälp.
Med arrendet följer också ett uppdrag som hyresvärd till de som hyr flyglarna och ett mindre fristående hus på gården.
– Det innebär en massa gräsklippning, att hålla ordning i rabatterna och fixa underhållet berättar Malin Broo.
Mari Nälsén
regional kommunikatör LRF Väst
mari.nalsen@lrf.se
072-726 01 69
