Skaldjur, karga klippor och skogsmaskiner

Paul Christenssen och Mats Larsson
Paul Christenssen, LRFs riksförbundsstyrele och Mats Larsson, en av eldsjälarna bakom skogsdagen, är överens om att intresset för skogen är stort! Foto: Per Carlsson.

”Allt är inte räkor, hummer och kust! Skogen är en väsentlig del av vårt näringsliv som vi inte ska glömma” De kloka orden yttrade Munkedals näringslivsutvecklare, Ulrika Larsson, när LRF Munkedal för tredje året anordnade sin skogsdag i Hedekas.

Doften av höstskog, färskt virke och grillrök låg tät när LRF Munkedal, lördagen 28 september, för tredje gången anordnade sin numera traditionella skogsdag i Hedekas. Denna gång större än någonsin. För besökarna som letat sig ut i Hedekas-skogen vankades en blandning av demokörning, maskinvisning, näringspolitik och värmande mat.

Ulrika Larsson, Munkedals Kommun
Ulrika Larsson, Munkedals kommun. Foto: Per Carlsson.

Stort intresse för skogen

Bland utställarna fanns Munkedals kommun och Ulrika Larsson, näringslivschef på kommunen. Till tonerna av besökarnas sorl och mullrande maskiner konstaterade hon att Munkedal inte bara är räkor, hummer och karga klippor. Skogen och skogsföretagare är en väsentlig del av Munkedals näringsliv. På plats var även initiativtagarna från Munkedals kommungrupp med eldsjälen Mats Larsson i spetsen. Tillsammans med Paul Christenssen, LRFs Riksförbundsstyrelse, passade han på att prata med besökare om näringspolitiska frågor inom skogsnäringen. Efter en fullspäckad dag kan både Mats och Paul konstatera att intresset för skogen är minst sagt stort. 

Gäckande orosmoln 

Samtidigt som intresset och entusiasmen för skogen verkar vara på topp gäckar orosmoln i horisonten. Med Nature Restoration Law och artskyddsutredningen kommer också hotet om mark som tas i anspråk och inte längre kan brukas. Något som väcker oroskänslor bland många skogsägare och besökare under dagen. Vill du diskutera Nature Restoration Law, artskyddet och hur LRF arbetar för att säkra äganderätten? 

Kontakta gärna Per Carlsson, regionalt sakkunnig LRF Väst, på per.carlsson@lrf.se eller 070–2815248