Seth Pettersson från Tärnsjö fick guldmedalj
2024-04-17
Seth Pettersson från Tärnsjö i Uppsala län är en av årets tre guldmedaljörer från regionen. LRF Mjölk delar tillsammans med mejeriföretagen årligen ut medaljer till de som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år.
– Det är kul att ha lyckats få guldmedaljen. Det är inte lätt att komma så här långt och det är mycket svårare än att få en guldklocka för lång och trogen tjänst. Här måste man leverera av högsta kvalitet varje dag, vardag som helg, året om.
Seth Pettersson började tidigt vara med i ladugården hemma på föräldragården och yrkesvalet var givet. Efter lantbruksskola började han jobba hemma och 1985 tog han över driften. Han byggde till ladugården något och utökade från 24 till 28 kor.
– Det bästa med jobbet är att det är fritt och man lägger själv upp dagen, även om man jobbar många timmar. Att sköta om korna ordentligt tar sin tid, säger han.
Ska mjölken bli av högsta kvalitet måste korna må bra. Det är mycket runt dem som ska stämma, berättar Seth Pettersson.
– De ska ha bra foder och fint vatten. Man måste vara noggrann vid varje mjölkning och sköta om dem och hålla koll på dem så att allt är som det ska.
Kraven på mjölken har skärpts över åren och har man en mindre besättning som Seth Pettersson kan en ko som har lite sämre mjölk en gång göra att hela året går förlorat.
– När jag började var det lätt att få utmärkelser men på slutet har det blivit svårare att klara de högsta kraven. Därför är det extra kul att jag nu lyckats och jag är stolt över att ha levererat så bra mjölk.
Att producera livsmedel har alltid känts som ett viktigt jobb, tycker Seth Pettersson. Inte minst för Sveriges beredskap är det viktigt att ha en produktion i landet.
– Det är svårare att långsiktigt veta hur det blir med maten vi importerar. Vi har också höga krav på de livsmedel som produceras här. Användningen av antibiotika är bland den lägsta i världen och vårt klimat passar för djur. I varmare länder medicineras djuren mer.
Hans intresse för mjölkkor kom med gården och trakterna är också lämpade för den typen av lantbruk, säger Seth Pettersson,
– I en sådan här mellanbygd är markerna bra för vall. Det är svårare att odla andra saker storskaligt, men det är goda förutsättningar för djurgårdar. De betande djuren är också viktiga för landskapet. Utan dem växer här snabbt igen.
På mjölkgården finns ett naturligt kretslopp där den egna gödseln blir näring på åkrarna. Ska man få ekonomi i verksamheten gäller det också att ha ett miljötänk, säger Seth Pettersson.
– Vi måste vara resurskloka annars går det inte att leva på lantbruket. Min senaste investering är solpaneler. Man gör det man kan helt enkelt.