EFSA överväger att sänka maxgränsen för selen, med hänvisning till att selenhalterna i kosten generellt är för höga inom EU. Berikning av djurfoder anses vara en bidragande orsak. LRF Mjölk och Växa har uppmärksammat Jordbruksverket på att svensk åkermark är naturligt selenfattig, och att en minskning av maxgränsen riskerar djurens hälsa.
- Med ett tillräckligt selenintag kan lantbrukare främja en hållbar och hälsosam djurhållning som gynnar både producenter och konsumenter, säger Ulrika Åkesson, hållbarhetexpert på LRF Mjölk.
Selen är avgörande för kor och kalvars hälsa, reproduktion och näringsupptag. En sänkning kan försämra djurvälfärden, leda till ökad sjuklighet och högre veterinärkostnader, särskilt i områden med selenbrist. För konsumenter riskerar detta att sänka selennivåerna ytterligare, särskilt hos dem som äter mycket svenskodlad mat och lite animalier.
Växa har analyserat seleninnehållet i totalfoderstater från 24 mjölkgårdar i 14 svenska kommuner. Halterna varierar mellan 0,2 och 0,9 milligram per kilo torrsubstans, vilket uppfyller dagens rekommendationer men ligger nära den nedre gränsen. Tack vare selenberikat foder är detta i nuläget inget stort problem, men en sänkt maxgräns för selen i foder skulle kunna leda till brist, med negativa effekter för både mjölkkor och människor.
En lägre maxgräns för selen i foder kan alltså resultera i sämre djurvälfärd, högre produktionskostnader och ännu lägre selenintag för svenska konsumenter.
Läs EFSAS underlag här:
Consumer safety of feed additives containing selenium - - 2024 - EFSA Journal - Wiley Online Library
Läs även Selen i foder