Samverkan för ökad livsmedelsproduktion i Västerbotten

Odlingslandskap i Skellefteåområdet, norra Västerbotten
Odlingslandskap i Skellefteåområdet, norra Västerbotten

-Man kan inte äta batterier och inte blir man mätt på stål heller. Inte ens om det är grönt. Det sa landshövding Helene Knutsson Hellmark när hon citerade Sverker Olofsson och inledde konferensen Mer mat från Västerbotten.

I veckan ordnade Livsmedelsstrategin i Västerbotten en konferens, med samman namn som den regionala strategin, Mer mat från Västerbotten, med 140 deltagare.

Västerbotten har en lång tradition av duktiga livsmedelsproducenter och bra produktförädling. Men vi ska inte bara försörja oss själva, vi måste också exportera, det är då vi kan hämta hem den produktionen om det värsta skulle hända, sade landshövdingen. Budskapet om att vi måste komma upp i självförsörjningsnivå och att forskning är viktigt för att kunna driva framåt och ta tillvara möjligheterna med klimatförändringarna var gick tydligt fram för åhörarna.


Stina Karlgren, enhetschef Samhällsbyggandregion Västerbotten, Lena Friborg samhällsbyggnadsstrateg region Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson landshövding Västerbotten och Lotta Folkesson ordförande LRF Västerbotten inledde konferensen Mer mat från Västerbotten.
Stina Karlgren, enhetschef Samhällsbyggandregion Västerbotten, Lena Friborg samhällsbyggnadsstrateg region Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson landshövding Västerbotten och Lotta Folkesson ordförande LRF Västerbotten inledde konferensen Mer mat från Västerbotten.

Även Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten, tog plats på scen. Hon inledde sitt tal med att konstatera att det fanns mycket samlad kraft och klokskap i lokalen. Hon förklarade varför vi vill producera mer mat och visade bilden över WTOs framskrivning som illustrerar var det i framtiden kommer gå att producera mat i takt med att den globala uppvärmningen ökar. På bilden var det tydligt att Sverige kommer kunna, och måsta, producera mer mat i länet i takt med att andra länder får sämre förutsättningar.

Annika Häggmark, vice regionchef i LRF Nord, var också på plats. Hon beskrev dagen som innehållsrik och att det förekom många goda exempel, bland annat berättade Klaus Dudenhofer som är kostchef i Lycksele kommun om konceptet ”Ko på Rot”. Konceptet innebär att kommunen upphandlar kalvar som har ett uppdrag - att hålla landskapet öppet, försörja kommunen med nötkött, samtidigt som det ska utbilda skolelever. Det är roligt att fler intresserar sig för lokal livsmedelsproduktion och hittar kreativa lösningar, menar Annika.

Från Vänster: Jessica Ulander, regionalt sakkunnig LRF, modererade en panel med goda exempel. Alexander Björk, ICA Kvantum Skellefteå, Klaus Dudenhofer, Lycksele kommun, Tobias Linder, Lycksele kommun och Maria Kärnerud, Business Sweden.
Från Vänster: Jessica Ulander, regionalt sakkunnig LRF, modererade en panel med goda exempel. Alexander Björk, ICA Kvantum Skellefteå, Klaus Dudenhofer, Lycksele kommun, Tobias Linder, Lycksele kommun och Maria Kärnerud, Business Sweden.

Ett av de strategiska områdena för den regionala livsmedelsstrategin är Goda villkor för företagande. Under denna punkt föredrog Lars-Erik Lundqvist, näringspolitisk expert på LRF om att ett bra företagsklimat ramas in med hjälp av fyra hörn: konsumenter som gillar svensk mat, politiker som tycker att jordbruket är viktigt och som skapar bra ramvillkor, myndigheter som tillämpar politiska beslut med företagares förutsättningar för ögonen, och till sist, banker som bidrar till finansiering.

Lars-Erik Lundqvist, näringspolitisk expert LRF
Lars-Erik Lundqvist, näringspolitisk expert LRF

Lars-Erik Lundqvist berättade också om EUs gemensamma jordbrukspolitik, CAP, och om Sveriges nya Livsmedelsstrategi. Gällande CAP:en har den kraftiga inflationen påverkat lantbrukarna och gör att det finns skäl att titta över och se om man kan öka den nationella medfinansieringen som sker från regeringen. Där är det viktigt att förstå att det också är olika förutsättningar över Sverige, menade Lars-Erik Lundqvist. Dialogen för kommande strategiska plan kopplat till den nya CAP:en har också kommit igång, både på EU-nivån och inom LRF.

Livsmedelsstrategin 2.0 är ytterligare ett område som bör falla ut väl för landets bönder. Livsmedelsstrategin har försenats men planeras komma nu under våren 2024. Totalt har regeringen har fått in 1123 remissvar vilket är väldigt bra.

- LRF driver på för tydligare mål och ett genomförandeperspektiv där effekter på gårdsnivå uppnås, sa Lars-Erik Lundqvist om LRF:s inspel till den nya livsmedelsstrategin. 

Region Västerbotten är samordnare av regionala livsmedelsstrategin med Länsstyrelsen och LRF som deltagare i det regionala partnerskapet.