Samarbete över gränsen!

köttdjur går i hage, män och kvinnor
Nordisk samling i Gravberget. F.v. nötköttsbonden Hans Robert Morønning, regionordförande Elisabeth Gjems, lantbrukschef Anne Kristine Rossebø, regionstyrelseledamot Erling Olav Eriksmoen, Daniel Andersson, styrelseledamot LRF Värmland och Kajsa Edbom, sakkunnig LRF Värmland.

Den 19 juni genomförde LRF Värmland och Inlandets bondelag en gemensam pressträff strax utanför Våler i Norge, för att tillsammans lyfta norsk-svenska förutsättningar för matproduktion.

Den 20:e publicerades de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Inför detta träffades representanter från LRF Värmland Inlandets bondelag i Norge, för att under en pressträff för norsk media tillsammans lyfta de norska-svenska förutsättningarna för matproduktion.

Förhoppning om anpassning

På svenska sidan har vi en landsbygdsminister som är tydlig och som i dagarna uttryckte sig om att ”Implementeringen ska enbart ta hänsyn till NNR23s näringsfysiologiska delar”. Med detta får vi en förhoppning om att resultatet dvs de svenska kostråden, ändock kan komma att få en anpassning efter våra svenska förutsättningar att producera mat.

Något sådant ställningstagande finns ännu inte i Norge, men oddsen att något liknande beslut fattas i Norge är större om Sverige tidigt tar ton och sätter fart i arbetet med att anpassa de nordiska näringsrekommendationerna efter svenska förhållanden.

Likheterna mellan länderna är påfallande

Av samtalen mellan länderna vidgas perspektiven och förståelsen för våra länders för- och nackdelar när det gäller jordbrukspolitik. Likheterna är dock slående, framför allt hur vi ska lösa den stora utmaningen med generationsväxling. Hur ska vi få en sådan lönsamhet och attraktion att unga vill satsa på yrket? Alla var i alla fall rörande överens om att fler samtal behövs. Mer samarbete över gränsen!

 

Kajsa Edbom
regionalt sakkunnig LRF Väst
kajsa.edbom@lrf.se
079-066 08 07


Felles nordisk bekymring rundt de nye nordiske kostrådene
Publisert av Astrid Simengård

Köttdjur i hage, kvinna och man pratar, press
Daniel Andersson från Värmlandsstyrelsen träffar Inlandets bondelags ordförande, Elisabeth Gjems på en gård vid Gravberget Kirke i Norge.