Saffran möjlighet för trädgårdsodlare
2023-12-13
Saffran är en riktig favoritkrydda i juletid. Den exklusiva och smakrika (om man behandlar den rätt) kryddan har ett högt kilopris. I Sverige blir odlingarna också fler. Mathilda Åberg på Gotland är en av de som gärna kryper ner bland krokusarna.
Mathilda Åberg slår gärna ett slag för krokusen och framför allt ”saffransodling”.
– Det är ett utmärkt komplement för trädgårdsodlare. De har haft sparris, jordgubbar och när potatisen är avklarad finns det tid över för att skörda krokusar. De blommar under oktober. Då är man ute och skörda varje dag under fyra veckor, berättar Mathilda.
Många knölar blir det
Hon har en odling på 30 kvadratmeter med cirka 70 krokusknölar per kvadratmeter. Så cirka 3000 knölar är planterade. Just cirka är ganska viktigt. Blomman är nämligen steril. Det gör att krokusen förökar sig genom delning.
– Man måste gräva upp, pilla isär och fördela ut, gärna i ny jord. Så det är en del handarbete. Jag skulle kunna utvidga rätt rejält efter varje säsong. Men för mig känns ändå den här omfattningen rätt hanterlig.
Skörd i oktober
Det berättas om en familj i Skåne som odlar krokus på ett hektar. Verksamheten har blivit så stor att odlare har börjat tala om Saffranstorp. Att Mathilda började berodde på att hon har mark som ligger både varmt, soligt och tort. Ett lämpligt läge för denna form av odling. Dessutom var det en vacker gröda som kunde förlänga säsongen.
Vi tar oss till oktober. Det är då det händer. Blommande blommor plockas av och tas in för beredning. Med små och precisa redskap klipps de tre röda pistillerna, som även kallas stigmen, av för att sedan torkas. Efter att ha ”mognat” ett par veckor packas de för försäljning.
Tror på fler odlare
– Skörden räcker bra till de jul- och påskmarknader jag är med på.
Hon är övertygad om att vi kommer att få se fler odlare, över hela landet. Samtidigt betonar hon att odlaren måste vara uthållig och ihärdig. För varje gram saffran krävs åtskilliga blommor. Det finns en del försök, bland annat i Sörmland, där man tänker använda AI för att mekanisera verksamheten.
Vårda din skörd
För den som lyckas få tag i denna smakrika kryddan finns några tips.
• Om möjligt välj hela pistiller, trådsaffran istället för det malda pulvret. På så sätt undviker du att smaken går förlorad i en process.
• Titta närmare på färgen. De rödaste pistillerna håller högst kvalité och har mest smak. Mortla försiktigt med lite socker.
• Förvara kryddan i en burk med tätslutande lock för att inte dra till sig andra och oönskade lukter.
• Blanda ner ett gram av kryddan i en liten flaska med solrosolja, då får du en god smaksättare som finns till hands vid bak och till matlagning.